Afbeelding

Ingezonden: ‘Jan van der Ploeghuis in het Oude Noorden verder uitgekleed’

Algemeen 429 keer gelezen

Rotterdam - Ingezonden stuk van Sibbele Meindertsma uit het Oude Noorden die zich zorgen maakt over het verdwijnen van de gemeenschapsruimte van het Jan van der Ploeghuis. ‘Ik doe een oproep aan Humanitas, wijkopbouworganisaties, vrijwilligers en bewoners om samen om de tafel te gaan en dit probleem op te lossen.’

‘De gemeenschapsruimte van het Jan van der Ploeghuis in het Oude Noorden gaat eind dit jaar definitief dicht. Het gerucht dat al maandenlang de ronde doet, blijkt waar te zijn. De enige die nog gebruik maakt van de ruimte, het creaclubje op dinsdagmiddag, is gesommeerd haar knutselmaterialen weg te halen. Waarnaartoe? Gewoon weg. Want er is binnen het seniorencomplex van Humanitas geen ruimte meer voor de bewoners beschikbaar om iets gezamenlijks te doen. Ook de kantoortjes zijn verhuurd aan derden.

De creaclub is zo ongeveer de enige activiteit die nog wordt georganiseerd binnen het Jan van der Ploeghuis. Iedere dinsdagmiddag gaan bewoners en vrijwilligers samen creatief aan de slag. Deze zomer nog werd een metershoge afbeelding van farao Toetanchamon in het atrium onthuld, gemaakt van duizenden stukjes gekleurd papier. Vrijwilliger Ben heeft iedere keer weer nieuwe uitdagende ideeën. Nu is men net begonnen met het maken van een maquette van een sprookjesachtig kasteel in Zuid-Duitsland. De deelnemers hebben er plezier in om een uurtje samen te knippen en te plakken, een kopje koffie te drinken en te kletsen.

Maar dit kan dus niet lang meer. Want hun zaal gaat dicht. En daarmee verdwijnt de laatste sociale activiteit. Dit is de volgende stap in de achteruitgang van het leefklimaat van het Jan van der Ploeghuis. Doordat er geen staf meer aanwezig is, voelen bewoners zich onveilig. Erger is de eenzaamheid onder de mensen. Zij snakken naar een praatje en een activiteit - zoals de creaclub.

Eenzaamheid is de afgelopen jaren in Rotterdam hoog op de agenda gezet. In het Jan van der Ploeghuis zijn vrijwilligers die zich voor de bewoners inzetten. Hoe kan het dan bestaan dat Humanitas dit niet faciliteert met een beschikbare ruimte? Ik doe een oproep aan Humanitas, wijkopbouworganisaties, vrijwilligers en bewoners om samen om de tafel te gaan en dit probleem op te lossen. Want het raakt de leefbaarheid van het Jan van der Ploeghuis en daarmee die van onze wijk en stad.’

Sibbele Meindertsma, wijkbewoner Oude Noorden en betrokkene creaclub Jan van der Ploeghuis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant