Poster BAD
Poster BAD Foto: Ad Mulder

Ingezonden: ‘Bedankt Mijnheer Eerdmans’

Algemeen 46 keer gelezen

Open brief aan de wethouder

“Bedankt Mijnheer Eerdmans,


Wie de afgelopen jaren de berichten een beetje gevolgd heeft weet van de bouwplannen in het mooie groene hart van Hoogvliet en ook dat de bewoners om diverse redenen tegen deze plannen zijn. Het gaat hier niet alléén om het feit dat een mooi karakteristiek stukje oud Hoogvliet dreigt te worden verziekt, het gaat ook om zaken als ontsluiting en bouwactiviteiten die grote gevolgen zullen hebben voor de bestaande bouw aan de Dorpsstraat en Achterweg. Het gaat niet alléén om het woongenot van de direct omwonenden, dit mooie en centraal gelegen gebied zou een prachtige functie kunnen vervullen voor alle Hoogvlieters in een Hoogvliet dat steeds meer wordt volgebouwd.

De vele positieve reacties van voorbijgangers op bijvoorbeeld de paardenweide die één van de bewoners onderhoudt, geeft aan dat er behoefde is aan een dergelijke groene oase midden in Hoogvliet. Het bouwrecht cq. de concessie verleend aan ontwikkelaar Van Omme & De Groot verliep eind 2016. Door de crisis en wellicht doodgewoon door het feit dat niemand zo maar minstens drie ton wil neerleggen voor een huis op een o.a. qua ontsluiting totaal onlogische plek, werd de bouw van zgn. boerderettes (lees: 2 onder 1 kap woningen op ‘grote kavels’) uitgesteld. Echter, zonder de bewoners daar in te kennen, werd het bouwrecht eind 2016 met een jaar verlengd. En dit ondanks harde toezeggingen vanuit de gemeente dat de omwonenden betrokken zouden blijven bij de plannen.

Op 29 augustus 2017 kwam het ‘Eerdmans circus’ naar Hoogvliet. Of deze avond in de Art Studio op de Campus echt was bedoeld om (eindelijk eens) naar de bewoners te komen luisteren of het feitelijk de aftrap was van de verkiezingscampagne van Leefbaar Rotterdam kun je je afvragen. Op vragen van bewoners van het BAD gebied ( bewoners Achterweg / Dorpsstraat / Cromme Meth ) en het dringende verzoek toch af te zien van de bouwplannen heeft wethouder Eerdmans op die bewuste avond harde toezeggingen gedaan. Namelijk, dat wanneer Van Omme & De Groot niet voor het eind van het jaar gebruik zou maken van het bouwrecht deze niet nog eens voor een jaar verlengd zou worden en er opnieuw naar invulling van het gebied gekeken zou moeten worden. Tot hun grote ontsteltenis moesten de bewoners via een omweg vernemen dat nu toch, en opnieuw dus zonder daarvan in kennis te zijn gesteld, de concessie opnieuw met een jaar verlengd is en de dienst stadsontwikkeling weer in gesprek is met de ontwikkelaar.

Als wij mijnheer Eerdmans daar in een mail op aanspreken verschuilt deze zich nu achter zijn collega, wethouder Simons, die verantwoordelijk is voor de stadsontwikkeling. Je zou kunnen denken dat wethouder Eerdmans voor zijn beurt heeft gesproken over zaken waar hij niet over gaat en die hij nu niet waar kan maken. Was het dan eventueel toch een poging om de bewoners van het gebied te paaien en hun stem te krijgen? Het is ronduit stuitend hoe er met de belangen van bewoners van deze stad wordt omgegaan. Bewoners die overigens ook goede alternatieven voor hun omgeving kunnen aandragen. De bewoners hadden vertrouwen in U mijnheer Eerdmans, ja hadden, want u heeft dat vertrouwen beschaamd. Wij kunnen de naam Eerdmans bijschrijven in de lange lijst van politici die ons van alles beloven, ons eventueel een vette worst voorhouden, maar uiteindelijk hun beloftes niet nakomen. Het valt nog te bezien of wij u in een volgend college weer tegen gaan komen mijnheer Eerdmans, maar weet dan dat de bewoners van het mooie groene hart van Hoogvliet zich niet zonder meer naar de slachtbank laten leiden en elk middel zullen aangrijpen om deze onzalige plannen te voorkomen.


Bedankt mijnheer Eerdmans, namens de bewoners van BAD Hoogvliet.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant