De Overval
De Overval Foto: Eye filmmuseum

Islemunda eert het Nederlands Verzet met klassieker ‘De Overval’

vr 4 mei 2018, 10:35 Algemeen 0 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

Islemunda, podium van IJsselmonde
Herenwaard 17
3078 AK Rotterdam
http://www.islemunda.nl/home/
https://www.facebook.com/cinemaislemunda/

Alle bezoekers van de film ‘De Overval’ krijgen kortingsbonnen mee, voor de tentoonstelling ‘40-’45 NU, die gehouden wordt bij Museum Rotterdam.
Met deze bon krijgt u bij het Museum Rotterdam 50% korting, voor de tentoonstelling ‘40-’45 NU

Op vrijdagavond 4 mei – aanvang 20.30 uur wordt er in Cinema Islemunda de Nederlandse speelfilm, naar een ware gebeurtenis, De Overval vertoond.
Thema 4 en 5 mei 2018: JAAR VAN HET VERZET

Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.
2018 is het Jaar van Verzet.

Op 8 december 1944 vond er in Leeuwarden een bevrijdingsactie, door het Nederlandse verzet, plaats.
Er worden in Leeuwarden, bij de strafgevangenis Blokhuispoort, 51 verzetsmensen bevrijd.
Twee maanden daarvoor lukte het ook in Rotterdam, hier worden 40 verzetsmensen, uit het politiebureau Haagse Veer bevrijd.

Morgen 5 mei start de Nationale Viering Bevrijding in de Blokhuispoort te Leeuwarden, precies de locatie waar de film ‘De Overval’ over gaat.

NEDERLANDSE FILM DE OVERVAL De film is gebaseerd op een werkelijk uitgevoerde bevrijdingsactie van de Friese KP (KnokPloeg, de gewapende tak van het verzet).
Op 8 december 1944 wisten de samenwerkende Knokploegen in Friesland 51 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden te bevrijden. Er ging een minutieus uitgewerkt plan aan ‘de Kraak’ vooraf, want er mocht geen schot gelost worden om de nabij gehuisveste bezetters niet te alarmeren. De actie werd feilloos uitgevoerd en er volgden, heel uitzonderlijk, geen represailles. Dankzij de film De Overval is deze opmerkelijke verzetsdaad verankerd in de nationale herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Uit de krant