Sarah Stolk, Ella Roelfsema en Joke van Bilsen en Paula Zwitser (niet op de foto) willen verspilling van voedsel tegengaan.
Sarah Stolk, Ella Roelfsema en Joke van Bilsen en Paula Zwitser (niet op de foto) willen verspilling van voedsel tegengaan.

‘Kerst is al gewaste-feest’ om verspilling van voedsel tegen te gaan

Algemeen 223 keer gelezen

Rotterdam - Een mini-festival dat draait om voedselverspilling, georganiseerd door Sarah Stolk (26) en Ella Roelfsema (23) van Slow Food Youth Network, Paula Zwitser van BroodNodig en Joke van Bilsen van kunstenaars collectief Made By. Vier dames die verspilling tegen willen gaan, maar vooral een glimlach op gezichten willen toveren met eten dat anders de prullenbak in verdwijnt.

Door Jet Jongepier

Het festival heet ‘Kerst is al gewaste-feest’ en vindt drie dagen na kerst plaats op 28 december. Er zijn ervaren chefs aanwezig die het eten zullen bereiden. Omdat veel mensen niet weten wat ze met hun kliekjes moeten doen geven de chefs tussendoor demonstraties om zo de mensen te inspireren. ‘’We willen mensen bewust maken. Doe wat met je kliekjes, eet ze samen op!’’, zegt Ella. Er worden voornamelijk soepen bereidt en de bezoekers kunnen meehelpen met het snijden van de producten.

Sarah en Ella kennen elkaar via Slow Food Youth Network, door hun passie voor voedsel en het graag willen helpen van mensen. Ze hebben het dit jaar al eens gedaan met zijn vieren; een soortgelijk festival georganiseerd waarbij ze 1500 kilo voedsel hebben kunnen redden. Dit was een groot succes. Zo is het idee ontstaan om nog een keer iets soortgelijks te doen. ‘’Sarah kwam met het idee om het rond kerst te doen’’ zegt Ella. ‘’Tijdens de kerstdagen wordt er veel verspild. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in de supermarkt’’ vertelt Sarah.

Het festival is helemaal gratis en voor niets. Iedereen is welkom. Voor heel veel mensen zijn kerstdagen onbetaalbare dagen. Sarah: ‘’We willen kerstverspilling omzetten tot iets leuks en tijdens de feestdagen hebben mensen het echt nodig om ook een keer verwend te worden.’’ Iedere bezoeker krijgt iets mee naar huis.

‘’Wat we de mensen duidelijk willen maken is dat verspilling niet het eten is dat nu of morgen de prullenbak in moet. Het is juist een probleem, omdat het vers eten is’’, zegt Ella.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant