Afbeelding

Deelnemers stille tocht dragen morgen massaal witte sjaal of lint

Algemeen 50 keer gelezen

Rotterdam - Morgen trekt er een lang lint van mensen door de stad uit protest tegen geweld tegen vrouwen en als steun aan de nabestaanden van slachtoffers. Druppel die voor de organiserende partijen de emmer deed overlopen, waren liefst drie moorden op jonge vrouwen in Rotterdam binnen enkele weken tijd. De deelnemers van de stille tocht dragen morgen massaal witte sjaals of witte linten. 

De organisatoren Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM hebben vandaag de volgende info en spelregels bekend gemaakt:

‘Morgen, zaterdag 29 december 2019 is het zover! Rond 19.00 uur zal de stille tocht van start gaan. Met de stille tocht willen we de familie van de slachtoffers onze steun betuigen, maar ook willen we met deze stille tocht het geweld tegen vrouwen een halt toeroepen.
 
Er zijn geen woorden voor de tragische gebeurtenissen in het afgelopen jaar waarbij vrouwen om het leven zijn gekomen door geweld. De tocht zal dan ook in stilte van start gaan. De tocht zal begeleid worden door de verkeerspolitie en handhavingsambtenaren. Het is belangrijk dat deelnemers de aanwijzingen van de politie opvolgen. In de stoet zelf lopen ordehandhavers van de organisaties. Zij zijn te herkennen aan oranje hesjes.
 
Voor de veiligheid hanteren we de volgende regels:
 
• Als u met de auto komt: de parkeergelegenheid bij het Colourmindplein is slecht. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van de parkeergarages bij de schaatsbaan (CS) en/of Centraal Station en vanaf daar te lopen naar het Colourmindplein. Met het openbaar vervoer is het Colourmindplein het beste te bereiken met tram en metro richting Centraal Station. Met bus 38 kunt u uitstappen op de Beukelsdijk.

• De tocht eindigt om 20.30 uur bij het oude postkantoor op de Coolsingel. Vandaaruit zijn er haltes van het openbaar vervoer op loopafstand. Ook zijn de parkeergarages bij het Centraal Station vandaaruit lopend of met openbaar vervoer goed te bereiken.

• Fakkels en kaarsen zijn niet toegestaan, om te voorkomen dat tijdens de stille tocht kleding of spandoeken/vlaggen vlamvatten. Wel mag gebruik worden gemaakt van de zaklamp van mobiele telefoons.

• Spandoeken en vlaggen mogen aan de hand meegenomen worden. Het is niet toegestaan om deze op stok mee te dragen.

• De ordehandhavers zullen toezien op bovenstaande. Daarnaast zullen zij zorgdragen dat de stoet de route volgt en er geen onnodig oponthoud is.

• De politie leidt het verkeer. Het is belangrijk dat alle deelnemers hun aanwijzingen opvolgen. Bij een spoedtransport zal de politie de stoet halthouden op kruisingen.
 
WHITE RIBBON CAMPAGNE

De White Ribbon Campagne roept mannen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, en te beloven dat zij nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen. Tijdens de tocht deelt Emancipator ansichtkaarten uit met informatie over de campagne en (de omvang van) het probleem van geweld tegen vrouwen, en kunnen mannen zich bij de beweging aansluiten. Emancipator deelt ook White Ribbon-speldjes en witte lintjes uit. Om je steun te laten zien kun je een witte sjaal of een wit lintje dragen.
 
Kijk voor meer informatie over de White Ribbon Campagne op www.stopgeweldtegenvrouwen.nl en spreek je uit!’

Uit de krant