Hup, net zo makkelijk met links als met rechts tekent Rajacenna de presentatoren van het Duitse tv-programma Galileo.
Hup, net zo makkelijk met links als met rechts tekent Rajacenna de presentatoren van het Duitse tv-programma Galileo.

De hersenen van Rajacenna zijn hele bijzondere hersenen...

Algemeen 1.130 keer gelezen

Rotterdam - Het is een bijzondere vrouw, die Rajacenna. Dat weten we bij De Havenloods sinds ze begin dit jaar in de krant stond. Buiten onze landsgrenzen zijn ze inmiddels ook nieuwsgierig. Zondag 5 mei worden in het Duitse tv-programma Gallileo de hersenen van Rajacenna onderzocht.

Door Emile van de Velde

Rajacenna van Dam (25) maakt hyperrealistische tekeningen op hoog niveau. Het bijzondere is dat ze twee tekeningen tegelijkertijd maakt, eentje met links, en eentje met rechts. Zúlke tweedhandigheid is zeldzaam en komt bij slechts één procent van de wereldbevolking voor.

Zondag is op de Duitse zender ProSieben Sat1 te zien hoe bijzonder de hersenen van Rajacenna zijn. Speciaal voor de documentaire worden haar hersenen met een EEG gescand terwijl ze simultaan tekent. Het onderzoek wordt uitgevoerd door neurotherapeut Bill Scott uit de Verenigde Staten,. Hij doet dat samen met de Nederlands EEG-specialist en neuropsycholoog Peter de Groot uit Schiedam. De bevindingen zullen opzienbarend zijn, zo wordt al bevestigd door bronnen rond Rajacenna, maar moeten nog even geheim blijven tot na de uitzending.

Simultaantekenen met zowel linker- als rechterhand is zeer uitzonderlijk en zeer complex voor de hersenen. Maar Rajacenna blijft er nuchter onder: ‘Ik wilde sneller tekeningen kunnen maken, dus zocht ik naar een manier om sneller te tekenen. Toen probeerde ik het met twee handen en dat lukte.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant