Garagegebouw Maastunnel Noordzijde
Garagegebouw Maastunnel Noordzijde Foto: Fred Marree

De Maastunnel bestaat uit meer dan een paar tunnelbuizen..

Algemeen 352 keer gelezen

Rotterdam  - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Via onze website dehavenloods.nl kan iedere Rotterdammer een bericht met foto aanleveren!

door Fred Marree

Veel automobilisten rijden er achteloos voorbij, maar bij de uitgang van de Maastunnel, zowel op Zuid als op Noord, staat een garagegebouw.

Vroeger stond daarin een takelwagen gestationeerd om direct te kunnen uitrukken om gestrande automobielen uit de tunnel te bevrijden.

Toentertijd was dat geen uitzondering. De tunneltakelwagens moesten meerdere keren per dag uitrukken. Deze takelwagens zijn al lang verdwenen want pechgevallen zijn nu wel incidenteel. Voor een sleep- of bergingsklus wordt vandaag de dag een autobergingsbedrijf opgeroepen.

De architectuur van de Maastunnelgebouwen is nog steeds bijzonder en opvallend. Het ontwerp uit de dertiger jaren van de vorige eeuw is van de toenmalige Rotterdamse stadsarchitect Ir. A. v.d. Steur.
Zowel op Zuid als op Noord staan drie Maastunnelgebouwen: Het ventilatiegebouw, het roltrappengebouw en tot slot het garagegebouw.

Het Maastunnelcomplex is een Rijksmonument. Meer informatie over de Maastunnel is te vinden op maastunnel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant