Samen met Micha Haring (drums), JB van der Wal (bas), Nick Polak (gitaar) en Omar Iskandr (gitaar) vormt Ryanne de band Dool. Hun nieuwe album Summerland is nú uit.
Samen met Micha Haring (drums), JB van der Wal (bas), Nick Polak (gitaar) en Omar Iskandr (gitaar) vormt Ryanne de band Dool. Hun nieuwe album Summerland is nú uit.

Ryanne van Dorst wil met Dool een stukje hemel op aarde aanraken

Algemeen 327 keer gelezen

Rotterdam - Ryanne van Dorst leerden we kennen als zangeres Elle Bandita, zagen we als presentatrice van onder meer Nachtdieren en is het visitekaartje van Rotterdam. Ze woont hier nu zo’n vijftien jaar, maar werd geboren in Vlaardingen. Samen met Micha Haring (drums), JB van der Wal (bas), Nick Polak (gitaar) en Omar Iskandr (gitaar) vormt ze de band Dool. Hun nieuwe album Summerland is nú uit. Wij interviewden Ryanne als Rotterdammer van de Week, net voor de coronacrisis uitbrak.

door Britte Kramer

Is Rotterdam nog een beetje een rockstad?

“Nee. Beetje lullig voor de Baroeg, want daar gebeurt echt een hoop. En je hebt Bar3, maar verder gebeurt er niet zo heel erg veel op rockgebied. Ja, Baroeg Open Air, wat te gek is, maar allemaal redelijk sporadisch. Nederland is überhaupt geen rockland, weetjewel. In Rotterdam had je een hele grote punkrockscene, met Waterfront en Nighttown, maar de plekken waar bandjes op kunnen treden zijn wat minder geworden. Ik klink misschien als een ouwe kut, maar ik mis het oude Rotterdam. Dat je in Waterfront naar een bandje in de grote zaal kwam, maar ook een ander bandje ontdekte in het Waterfront-café. Alles liep door elkaar heen. Nu is het één grote koffietent, yuppen-urban-kuthipster-kutzooi geworden. Ik vind het vreselijk. Het nachtleven is helemaal verdwenen.”


Wat vind je van Rotterdam zoals het nu is?

“Ik weet niet… Alles is helemaal opgeschoond. Rotterdam wil zichzelf heel graag profileren als een of andere wereldmetropool, met al die dure kutarchitectuur en dat soort shit, maar ondertussen is het nachtleven er helemaal niet naar. Het is gewoon allemaal heel erg op safe. We zijn er een beetje in doorgeschoten. Ov-chipkaartenbullshit, preventief fouilleren, al die tyfustakkezooi. We zijn een soort laboratoriumratten waar alles maar op uitgeprobeerd kan worden; de proefstad van Nederland. Ik vind het walgelijk. Dat hele ‘rauwe randje’ waar ze zo trots op zijn wordt wel geprofileerd, maar alle rauwheid is de stadsgrenzen uitgeveegd. Rotterdammers kunnen niet eens meer een huis betalen. Dat zie je in steeds meer steden gebeuren, maar ik had niet verwacht dat Rotterdam daar in mee zou gaan. Maar wel leuk hoor, dat we in de Lonely Planet staan…”


Hoe is Summerland tot stand gekomen?

“Het vorige album, Here Now, There Then, kwam drie jaar geleden uit. Daarna heb ik best wel veel ideetjes verzameld. De inspiratie voor een melodie komt op de meest onhandige momenten, als je gewoon iets anders aan het doen bent. Op het moment dat je het gaat forceren lukt het vaak niet, het komt uit je onderbewustzijn. Uiteindelijk heb ik vorige zomer even mijn agenda leeggemaakt om schetsjes in nummers om te zetten. Toen is die plaat geboren. Afmaken is echt een ambacht, dat is gewoon hard werken en dat doe ik thuis. Vinden m’n buren ook heel leuk… Nee hoor, ik heb hele leuke buren, die dit denk ik ook lezen, haha.”


Waarom die Midden-Oosterse invloeden op de plaat?

“Een klein stukje hemel op aarde aanraken, daar gaat de plaat over. Over psychedelica en ontastbare magische momenten. Onze bassist heeft nogal een verzameling aan mooie uitheemse instrumenten. Hij stuurde een filmpje dat hij erop aan het spelen was en ik zeg: ‘Gàààst! Dit moet je op de plaat doen!”

Waar in Rotterdam zou je graag nog willen optreden met Dool?

“In de Arminiuskerk. Gewoon, omdat het zo middenin het centrum is en toch zo’n heel mooie inrichting heeft. Is gewoon heel gaaf. We hebben er ook een clip opgenomen voor de vorige plaat. Nou vind ik kerken sowieso indrukwekkend. Zijn ze ook voor gemaakt natuurlijk, om jou klein en nederig te laten voelen. En in de Arminiuskerk doen ze ook aan andere ervaringen, in plaats van alleen maar religie. In het Bergse Bos zou ik ook wel willen optreden, maar daar ligt nu een snelweg.”


Welke festivals hier ga je echt missen deze zomer?

“Baroeg Open Air is natuurlijk echt te gek. Ik ben ook ambassadeur. Het valt altijd rond mijn verjaardag, dus dan nodig ik iedereen uit en daarna gaan we naar de karaokebar. Dat is een kleine traditie geworden. Het Metropolis Festival is ook al jaren heel tof. Daar kan je leuke bandjes ontdekken.”

Lees meer op indebuurt Rotterdam!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant