Afbeelding
Foto: Gemeente Rotterdam

Op deze plekken is Rotterdam groener geworden!

Algemeen 16 keer gelezen

Rotterdam - Onze stad wordt steeds groener, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. Op pleinen, in parken, langs wegen en op daken in Rotterdam is de afgelopen twee jaar meer groen bijgekomen. Dit zijn de cijfers die we van de gemeente kregen:

De teller staat nu op 10,8 hectare, dit staat gelijk aan ruim 20 voetbalvelden. Uiteindelijk gaat de gemeente voor 20 hectare groen tussen 2018 en 2020.

De hectares zijn te vinden op daken en in de openbare ruimte. Het grootste deel hiervan is klaar (9,2 hectare), de rest wordt in 2021 en 2022 aangelegd.

In de openbare ruimte is 3,3 hectare extra groen aangelegd. Zo is de afgelopen jaren extra groen bijgekomen in de Brede Hillelaan, Veerlaan, Burgemeester Oudlaan, Parelvisserstraat, Bloklandstraat, Schelpweg en op het Vredenoordplein. 1,66 hectare is in voorbereiding: bijvoorbeeld het nieuwe park bij de Coolhaven, de kades bij BlueCity, de Gooilandsingel, de Bandeloodijk en niet te vergeten de Coolsingel. 

Tussen voorjaar 2018 en voorjaar 2020 is 5,9 hectare nieuw groen dak bijgekomen. In totaal 705 daken. Bijvoorbeeld op het dak van de Peperklip, de Hogeschool Rotterdam en station Alexander.

De vierkante meters op groene daken worden gemeten via jaarlijkse luchtfoto’s in het voorjaar. De optelsom voor de openbare ruimte is voor de periode voorjaar 2018 - najaar 2019. Het extra groen wordt handmatig bijgehouden per gemeentelijk plan voor onderhoud of herinrichting. Begin 2022 wordt voor al het groen de eindstand opgemaakt.

De gemeente stimuleert bewoners en bedrijven om hun omgeving te vergroenen, onder andere met geld uit het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Zo heeft de geveltuinenactie van Raymond Landegent gezorgd voor 950 nieuwe geveltuinen. Zes voedselbostuinen zijn aangelegd op voormalige schoolpleinen. In de Spaanse Polder heeft SEW-Eurodrive zijn bedrijventerrein groener gemaakt. Zes scholen kregen in 2019 in totaal 400.000 euro aan subsidie om hun plein groen en waterweerbaar te maken. De tuinactie van Opzoomer Mee maakte bewoners in bijna 280 straten enthousiast om samen aan de slag te gaan in hun straat.

Uit de krant