Voorstellingen bij de voordeur, onder het raam, in de voortuin of op een gezamenlijke binnenplaats.
Voorstellingen bij de voordeur, onder het raam, in de voortuin of op een gezamenlijke binnenplaats. Foto: De Magie van Feijenoord

Veel mensen smachten naar contact, deze acteurs bellen aan voor een voorstelling

Algemeen 139 keer gelezen

Zie ook https://www.magievanfeijenoord.nl/


Rotterdam - Door de corona-maatregelen hebben veel mensen elkaar al een lange tijd niet gezien. De dagen zijn lang en lijken op elkaar. Andere mensen ontmoeten zit er even niet in. Daarom maakt Theaterorganisatie WAT WE DOEN, het Theater van het weerzien’. Een serie intieme voorstellingen van zeven minuten, die Rotterdamse acteurs bij mensen in verschillende wijken in Feijenoord bij de voordeur, onder het raam, in de voortuin of op een gezamenlijke binnenplaats spelen.
Het Theater van het weerzien werd afgelopen zomer al gespeeld. Drie weken lang in de Afrikaanderwijk, waarbij monologen bij bewoners op de stoep werden gespeeld. Er werd aangebeld, gevraagd of men tijd en zin had in een korte voorstelling en vervolgens kon men genieten van een privé voorstelling. De verhalen die verteld worden, gaan over mensen die elkaar na lange tijd weer zien en zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen van medewerkers van WAT WE DOEN. Ook is de organisatie altijd nieuwsgierig naar de verhalen van de bewoners. Die worden na afloop vaak gedeeld. En dat is nodig want veel mensen smachten naar contact. Een moment om een eigen verhaal te vertellen of gewoonweg naar een luisterend oor.

Mensen raakten ontroerd, gingen in discussie, werden spontaan onderdeel van de voorstelling of vertelden zelf een eigen verhaal. Om vervolgens met tranen op de wangen hun eigen zegje te doen. “Mag ik nu ook mijn verhaal kwijt?” Mensen die, naar aanleiding van de monologen, in gesprek wilden gaan met de acteurs en graag wilden vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren. Of gewoon wilden vertellen hoe het met ze gaat.


Deze week werden in verschillende wijken van Feijenoord mensen bezocht. Nu ook in samenwerking met Humanitas, dat veel contacten heeft met (oudere) bewoners die, een bezoek net even nodig hebben. Willeke Mulder, coördinator dagbesteding bij Humanitas, stelde een lijst samen van bewoners waar de acteurs bij langs konden gaan. De reacties die Willeke binnenkreeg, logen er niet om: “Bedankt voor de verrassing!” - “De acteurs zijn langs geweest. Het was geweldig. Wat een mooi verhaal! Hier kan ik weer een paar dagen op teren. Dat wilde ik je even vertellen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant