vlnr: Martien de Vos, Leendert Verduijn, Iddo van der Giessen en Matthijs Breukhoven
vlnr: Martien de Vos, Leendert Verduijn, Iddo van der Giessen en Matthijs Breukhoven Foto: Martin van Rossum

Oudste kerkorgel van Rotterdam moet tijdelijk zwijgen

Algemeen 163 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden op dehavenloods.nl. Via ‘Schrijf mee’ kan elke Rotterdammer zelf een bericht op onze website plaatsen!

In de Oude kerk van Charlois staat het oudste kerkorgel van Rotterdam. Het is in 1784 door Hendrick Hermanus Hess uit Gouda opgeleverd. Het is uniek te noemen, dat een instrument uit de tijd van koning Lodewijk de 16e, Jacob Cats en Mozart in Rotterdam bewaard is gebleven. 

Maar net als alle mechanische machines met bewegende onderdelen, moet er zo nu en dan onderhoud gepleegd worden. Dit bijzondere orgel, dat internationaal geroemd wordt en door vele bekende (inter)nationale organisten bespeeld is, is in 1983 voor het laatst gerestaureerd. Het gaat dus al weer bijna 38 jaar mee. Een flink aantal onderdelen is versleten en moet gerepareerd of vervangen worden. Het orgel wordt door een orgelbouwer grotendeels gedemonteerd en in anderhalf à twee maanden gerepareerd en klaar gemaakt om weer jaren mee te kunnen. 

De werkzaamheden starten op 18 april aanstaande. Het werk is besteed aan de bekende Nederlandse orgelmakerij Reil uit Heerde (Overijssel) Zo’n klus kost uiteraard veel geld, enkele tienduizenden euro’s. Dit geld was er niet gekomen zonder een groot aantal sponsors en fondsen uit heel Nederland. 

Naast deze fondsen is op initiatief van de organist van de kerk Matthijs Breukhoven en stichtingbestuurder Jaap van Gils een benefiet-CD opgenomen met vier jonge organisten die alle vier in Rotterdam hebben gestudeerd of werkzaam zijn. De organisten hebben geheel belangeloos meegewerkt aan deze productie. 

Om het orgel “uit te zwaaien” organiseert de concertcommissie van de Oude kerk een online concert waarbij deze vier organisten, Martien de Vos, Leendert Verduijn, Iddo van der Giessen en Matthijs Breukhoven onder andere highlights van de CD laten horen. Dit concert vindt plaats op zaterdag 13 maart en begint om 20:30 uur. De YouTube link naar dit gratis concert is te vinden op: https://oudekerkcharlois.nl/cd-presentatie-concert/ 

Wil je de werkzaamheden financieel ondersteunen? Dan kan je de CD kopen via https://oudekerkcharlois.nl/cd-hess-orgel/ voor maar €12,50 per stuk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant