Wethouder Maurik Stomps (Ontroerend Goed) bij zijn brievenbusje. (Foto: Nynke Vermaat)
Wethouder Maurik Stomps (Ontroerend Goed) bij zijn brievenbusje. (Foto: Nynke Vermaat)

Maurik plaatste stiekem een héél klein brievenbusje in de muur van het oude postkantoor

Algemeen 704 keer gelezen

Rotterdam - Bij het oude postkantoor, aan de kant van de Meent, hangt al een tijdje een heel klein postbusje. Er passen alleen minibrieven in. Voorop de minibrievenbus staat dat hij ‘wellicht’ geleegd wordt. Wat is daar nou weer de bedoeling van?

door Nynke Vermaat

Kunstenaar en ontwerper Maurik Stomps heeft het brievenbusje gemaakt en geplaatst. “Die plek vroeg er gewoon om. Er stonden daar altijd drie brievenbussen op een rij, elk omlijst door een erkertje van het prachtige oude postkantoor. Twee grote postbussen en een lagere voor rolstoelgebruikers, als een soort gezinnetje, heel lief”, vertelt Maurik. “Op een gegeven moment is één van de twee grotere wegbezuinigd denk ik en die lege plek vroeg gewoon om invulling.”

Mauriks kunstwerken staan wel vaker in de openbare ruimte. “Ik maak gebruik van de anonieme beeldtaal van de publieke ruimte, waardoor een werk zo min mogelijk opvalt. Zo bouwde ik mijn bakfiets om tot huisje en maakte ik een elektriciteitskastje na om die te gebruiken als ‘koelkastje’ voor wat biertjes”, vertelt hij. “Ik vind het leuk om met de beeldtaal van de publieke ruimte te spelen. Ik kopieer die als het ware, maar geeft er wel een twist aan. Bijvoorbeeld door iets heel klein te maken of een onverwachte plek te geven. Zo wil ik mensen opnieuw laten kijken naar de publieke ruimte. En het leuke aan werken in de publieke ruimte is dat je te maken krijgt met mensen en reacties. Dat is eigenlijk ook waar mijn werk om draait, want van het object zelf blijft vaak weinig over.”

Lees verder onder de foto.

‘Die plek vroeg er gewoon om’

De minibrievenbus is vooral bedoeld om te ontregelen, vertelt Maurik. “Het leek me interessant om mensen voor een kort moment op het verkeerde been te zetten.” Brieven die er worden gepost, gaat hij niet bezorgen maar houdt hij zelf. En hij beantwoord ze. “Ik heb tot nu toe één brief gekregen van een mevrouw die meer wilde weten over de brievenbus. Ik heb haar een heel ambtelijk bericht teruggestuurd.”

Zo schreef hij in het antwoord een uitleg voor zijn brievenbusproject: “De laatste jaren gaan er kritische geluiden op ten aanzien van het voltooien van de stad. De strakgetrokken trottoirs, de van graffiti ontdane muren, een autovrije Witte de With; de vervreemdende kalmte doet menig Rotterdammer unheimisch aan. Vanuit dit ongenoegen heeft men (of liever wij (of nog liever ikzelf)) het bestuursorgaan Afdeling Ontroerend Goed in het leven geroepen. Hetgeen ons in de positie stelt de stad met een vriendelijke vervreemding te versieren.”

In de brief heeft Maurik zichzelf tot wethouder Ontroerend Goed gebombardeerd. “Nee, Ontroerend Goed is geen schrijffout. Ik zie het als een nieuwe afdeling voor verwondering op straat. Ook weer om mensen even op het verkeerde been te zetten, hun verwachting een twist te geven.”

Maurik wacht nog op antwoord van de tot nu toe enige schrijver. “Maar meer brieven zou ik leuk vinden hoor, kom maar op!”

Verwijderd of vernield

De minibrievenbus blijft hangen tot hij wordt weggehaald. “Dat heb ik zo ook gedaan met andere werken. Op zich is dat lastig, want mijn werk blijft dus meestal niet bestaan. Het wordt verwijderd of vernield en dan is er alleen nog een verhaal over. Aan de andere kant draait mijn werk niet perse om het object, maar meer om de sociale interactie die het teweeg brengt.”

De minibrievenbus is te vinden bij de fietsenstalling naast het oude postkantoor, aan de Meent 151. Wie Maurik graag iets wil schrijven of sturen, moet er rekening mee houden dat de brief niet breder is dan 10 centimeter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant