Het ontwerp van architectenbureau MVRDV reikt met 39,5 meter zo hoog als de museumtoren van Boijmans.
Het ontwerp van architectenbureau MVRDV reikt met 39,5 meter zo hoog als de museumtoren van Boijmans. Foto: Aad Hoogendoorn

Nog honderd dagen tot Depot opent, voorverkoop begint binnenkort

Algemeen 328 keer gelezen

Rotterdam - Depot Boijmans Van Beuningen opent over 100 dagen - op 6 november - de deuren. Dan wordt de volledige kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen publiek toegankelijk. Op 1 september start de online kaartverkoop.

De 151.000 werken worden straks opgeslagen en verzorgd voor het oog van de bezoeker, die wordt meegenomen in de wereld achter de schermen van een museum. Naast de verschillende publieke ruimtes voor opslag en verzorging, huist het Rotterdamse kunstdepot verschillende particuliere depotcompartimenten en een dakrestaurant. 

De kunstdepots in de kelder van Museum Boijmans Van Beuningen waren onveilig, overvol en gedateerd. Vanaf 2015 zijn de museumdepots steeds verder leeggehaald en is de kunst opgeslagen in vijf externe depots in binnen-en buitenland. Ook vanwege het vaker voorkomen van wateroverlast was het geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken opnieuw te bewaren onder het museum. De enige oplossing bleek een extern depot. Naar het idee van het museum, gesteund door Stichting De Verre Bergen en de Gemeente Rotterdam, is nu de gehele museumcollectie toegankelijk onder één dak in een open depot in de binnenstad, in plaats van een gesloten depot op een industrieterrein.

De collectie van het museum bestaat uit ruim 151.000 objecten, waaronder meer dan 63.000 schilderijen, foto’s, films, pre-industriële vormgeving en designobjecten, hedendaagse kunstinstallaties, sculpturen en 88.000 prenten en tekeningen. 

Er zijn vijf verschillende klimaatzones in het Depot, passend bij verschillende materialen als metaal, plastic, papier, zwartwit- en kleurfotografie. De kunstwerken worden net als in een gesloten depot zo efficiënt mogelijk gerangschikt. Objecten staan ingepakt, hangen aan een stellage of zijn uitgestald in een kast of tentoongesteld in een van de dertien grote glazen zwevende vitrines in het atrium. Prenten, tekeningen en foto’s worden afgesloten bewaard. Er zijn wel mogelijkheden om deze collecties op aanvraag in te zien in twee studiezalen. De film- en videocollectie kan worden geraadpleegd in speciale filmruimtes.

Het depotontwerp van architectenbureau MVRDV onder leiding van medeoprichter Winy Maas reikt met 39,5 meter zo hoog als de museumtoren van het ernaast gelegen Museum Boijmans Van Beuningen. Het depot met zijn ronde vorm is een gebouw dat open is naar alle richtingen. Door de komvorm is het grondoppervlak klein en het dakoppervlak zo breed mogelijk. De volledig spiegelde gevel bestaat uit 6.609 vierkante meter glas, verdeeld in 1.664 spiegelpanelen die ervoor zorgen dat het gebouw opgaat in zijn omgeving. In de daktuin staan 75 metershoge speciaal gekweekte meerstammige berken en 25 dennen. 

Zie ook boijmans.nl/depot!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant