Recreatieoord Hoek van Holland: 'van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang' volgens een nieuw onderzoek.
Recreatieoord Hoek van Holland: 'van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang' volgens een nieuw onderzoek.

Goed nieuws voor het houten stukje Rotterdam aan zee

Algemeen 129 keer gelezen

Rotterdam - De bewoners van Recreatieoord Hoek van Holland hebben een steuntje in de rug gekregen. In een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente wordt de historische waarde van het houten stukje Rotterdam aan zee nog eens extra benadrukt.

door Emile van de Velde

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen maanden de historische waarde van Recreatieoord Hoek van Holland laten onderzoeken. Maar Mario Bruijns hoefde allang niet meer overtuigd te worden. Hij komt er al zijn hele leven, hoewel hij er zelf geen huisje heeft. Bruijns woont in Hoek van Holland, maar zelfs iemand die op loopafstand van het strand loopt, zit blijkbaar graag (vrijwel) dagelijks bij familie of vrienden in één van de houten huisjes.  In 2013 en 2016 schreef hij twee boeken over het vakantiepark: ‘De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee.’

Bruijns is zó gefascineerd door het recreatieoord geraakt dat hij op onderzoek uitging. In de boeken beschrijft hij hoe voor de Tweede Wereldoorlog Rotterdammers geleidelijk aan steeds welvarender werden, meer vrije tijd kregen en hoe hun behoefte aan vakantie groeide. Steeds vaker bleven ze na een dagje op het strand gewoon in de duinen van Hoek van Holland slapen. Tot de gemeente er een tentenkamp aanlegde, en later houten huisjes: Recreatieoord Hoek van Holland was geboren, in 1923. Tot op de dag van vandaag is het één van de oudste vakantieparken van Nederland.

Lees verder onder de foto.

Ooit, in de jaren twintig, stonden er tenten in het recreatieoord. Op de foto de familie Recourt in 1927.

Juist die historie kan de kampeerstad (met 1100 eenheden; 900 houten huisjes en 200 caravans) nu wellicht redden. De gemeente liet vorig jaar weten het park te willen verkopen via een Europese aanbesteding. Het schrikbeeld van de bewoners dat toen ontstond, waarin ze de bulldozers al zagen opdoemen, zorgde voor zóveel protest dat de plannen op dit moment opnieuw tegen het licht worden gehouden. En dit keer sámen met de bewoners. Eind september volgt een volgend hoofdstuk.

Recreatieoord Hoek van Holland heeft intussen al veel steun gekregen; van een meerderheid in de gemeenteraad, van de Rotterdamse ombudsman. Én uit historische hoek: het vakantiepark is inmiddels uitgeroepen tot immaterieel erfgoed, Echt Rotterdam Erfgoed en heeft een plek gekregen in de Canons van Zuid-Holland.

Daar komt nu dus de ‘Cultuurhistorische verkenning Recreatieoord Hoek van Holland’ bij. Het rapport was al eerder (in april) opgeleverd, maar is nog niet openbaar gemaakt. Het was wel een bijlage bij een commissievergadering  over het recreatieoord, waar het te laat was ingediend om te kunnen behandelen. 

De onderzoekers, Leon van Meijel (adviseur op het gebied van cultuurhistorie) en Els Bet (stedenbouwkundige), bevestigen met hun verkenning de historische waarde van het vakantiepark. Recreatieoord Hoek van Holland is volgens hen ‘van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang, een plek waar ondanks alle veranderingen de oorspronkelijke ziel en sociale cultuur nog rondwaart.’

‘Overweeg de grond in publieke handen te houden’, is één van de adviezen. De onderzoekers adviseren om het recreatieoord als immaterieel erfgoed op te nemen in de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan.

De adviezen zullen nu een rol gaan spelen bij het opstellen van een toekomstvisie voor het recreatieoord. Die visie wordt nu gemaakt en is eind september bekend. De gemeenteraad heeft dan het laatste woord. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam gaf al eerder aan rekening te willen houden met de historie van de houten stad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant