Grutto, een weidevogel. Vanuit Polder Schieveen heb je een prachtig uitzicht op skyline van Rotterdam. Foto: Maarten van de Ven
Grutto, een weidevogel. Vanuit Polder Schieveen heb je een prachtig uitzicht op skyline van Rotterdam. Foto: Maarten van de Ven

Weidevogels kijken met de boer en boswachter in Polder Schieveen

Algemeen 405 keer gelezen

Rotterdam -  Op de boerderij van Jan-Dirk Rodenburg, in de polders van Rotterdam, kun je op zaterdag 11 mei van 12.00 - 14.00 uur een kijkje nemen. Samen speuren naar weidevogels in Polder Schieveen, waar de boer samenwerkt met de boswachters van Natuurmonumenten. Met een klein beetje geluk zie je een kievitskuiken of grutto. Deze excursie is leuk voor het hele gezin.

Polder Schieveen is de grootste open polder van Rotterdam. Hier voeren vijf agrariërs hun boerenbedrijf en werken ze samen met de boswachters van Natuurmonumenten aan een plek voor de weidevogels. Jan-Dirk Rodenburg is veehouder en een van deze agrariërs. Hij heeft 55 koeien en 100 schapen. In de zomer grazen die in Polder Schieveen, langs het Polderpad.

Weidevogelgebied

Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Grutto, kievit, tureluur en slobeend vinden hier een plek. Ons land, onze polders, zijn essentieel voor deze weidevogels. Boswachter en boeren zetten hier alles op alles te zetten om deze bijzondere dieren te behouden. 

Lees verder onder foto >


Boeren zoals Jan-Dirk en natuurbeschermers werken samen om de grutto en andere ‘boerenvogels’ een plek te geven. Foto: Marten van Dijl

Op de boerenkar

Het gebied is daarom in het broedseizoen tussen 1 maart en 1 juli niet toegankelijk. Eenmalig organiseren boer en boswachter een excursie met de kar door Polder Schieveen. Waar weidevogels namelijk niet van schrikken, is het monotone geronk van een trekker. Daarom rijden de deelnemers langzaam met een hoge kar door de weidevogelpolder Polder Schieveen. Vanaf de wagen gaan zij speuren naar nesten en vogels, verstopt tussen de grazende koeien. Voorafgaand krijg je een rondleiding op het veehouderij Vrijheid van Jan-Dirk Rodenburg. 

Aanmelden

Aanmelden voor de excursie op zaterdag 11 mei kan via deze link >.
Het startpunt is Hofweg 165 in Rotterdam, trek stevige schoenen of laarzen aan en neem je fotocamera of verrekijker mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant