Bieke draait de de kraan open. Vader Edwin (achter rechts) kijkt breed lachend toe. Foto Naomi Geeve
Bieke draait de de kraan open. Vader Edwin (achter rechts) kijkt breed lachend toe. Foto Naomi Geeve

Het eerste water stroomt RiF010 in, volgende week zijn hier golven!

Algemeen 6.548 keer gelezen

Rotterdam - Een brede glimlach vandaag op het gezicht van iedereen die betrokken is bij RiF010. Eindelijk gaat het echt beginnen voor de surfplas in de Steigersgracht achter de Markthal. Sinds vanochtend stroomt er water het bassin in, volgende week kun je de eerste golven zien. RiF010 is binnenkort de eerste plek ter wereld waar je middenin een stad kunt surfen.

Bieke (12) mocht vanochtend als allereerste de waterkraan opendraaien. Ook zij is blij, want ook zij had afgelopen jaren gemerkt hoe druk haar vader Edwin van Viegen met het unieke spektakel bezig was. “Soms was hij wel chagrijnig dat het allemaal zo lang duurde. Maar niet vaak hoor, meestal was hij gewoon druk. Dan zat hij in de kelder de hele dag belletjes te plegen. En later was hij vooral veel weg, naar het kantoor bij de Steigersgracht.”

Lees verder onder het filmpje.


Bieke zit op de Blijberg en heeft op school iedereen al verteld waar haar vader mee bezig is. Nu gaat het dan echt gebeuren: surfen in het hartje van Rotterdam. “Ik heb zelf denk ik vijf keer in mijn leven gesurft. Maar dat gaat nu natuurlijk veel meer worden. Ik heb mijn vriendjes en vriendinnetjes ook al uitgenodigd ja. Waarschijnlijk gaan we hier komende zomer heel vaak komen!”

Surfwedstrijd Rotterdam Surf Open

De officiële opening van RiF010 is tijdens de surfwedstrijd Rotterdam Surf Open op 6 juli. Vanaf half juni moet de horeca met terras aan de kant van de Hoogstraat klaar zijn. Rond die tijd zijn ook de hekken rond de gracht weg. Van achter die hekken kan iedereen volgende week al zien hoe langzaamaan de golven in de plas ‘opgekweekt’ worden. Dan komen ook de eerste testsurfers in actie. En vanaf nu kun je zien hoe het water er in gespoten worden, liefst 3.793.900 liter in totaal. 

Lees verder onder de foto.


RiF010 stroomt vol. Foto: De Havenloods

Edwin van Viegen is al meer dan tien jaar bezig met het project, dat ooit ontstond als winnaar van Stadsinitiatief Rotterdam (net als ook de Luchtsingel bij Hofplein en Schaatsbaan Rotterdam). Hij kreeg vandaag de lach niet van zijn gezicht toen hij zijn dochter de kraan open zag draaien. “Dit is waanzinnig. Ja, natuurlijk ben ik weleens chagrijnig geweest. Maar nu wordt het leuk! Nu gaan we mensen in wetsuits zien, surfboards, water. En golven!”

Plekje reserveren

RiF010 zal vanaf de opening populair zijn. Er zijn al heel wat tijslots volgeboekt. Je kunt op deze plek zogenaamde surfcredits kopen om een plekje te reserveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant