Waterwipmolen, foto van de soort molen die ooit langs de Rotte stond en nu via het doorkijkpaneel tot leven wordt gebracht.
Waterwipmolen, foto van de soort molen die ooit langs de Rotte stond en nu via het doorkijkpaneel tot leven wordt gebracht.

Historische waterwipmolen komt via doorkijkpaneel terug in Ommoord

Algemeen 563 keer gelezen

Rotterdam - Op woensdag 1 mei, tijdens de ‘Week van Ons Water’ wordt een uniek doorkijkpaneel onthuld. Het paneel toont de waterwipmolen, die ooit aan de Rotte Dijk stond om het achterland, nu Ommoord en het Ommoordse Veld, droog te houden. Rond de onthulling wordt het verder een feestelijke middag op de Kinderboerderij De Blijde Wei met activiteiten voor jong en oud.

Om 14.00 uur zal Wim van Heemst, lid van het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK), het nieuwe en unieke doorkijkpaneel onthullen. Educatiemedewerkers van HHSK zijn aanwezig met een watertafel en een 3D-kaart. Met de watertafel laat je zien hoe je om kunt gaan met wateroverlast in de stad. Kinderen kunnen slootdiertjes vangen, molenkoekjes bakken, een speurtocht doen, een kleurplaat maken of een houten molen bouwen.

Deze molen is in bedrijf geweest tot aan de veiling op 3 juli 1879. De molens in de Ommoordse Polder moesten wijken ten behoeve van de ‘grote’ droogmakerij van de kleine plassen van Schieland. In 1875 kwam de Polder Prins Alexander gereed.

Volwassenen kunnen kennisnemen van de beleveniswijzer Van Water Weten of een begeleide wandeling maken. De Stichting Plezierrivier de Rotte is aanwezig met informatiemateriaal over recreatiemogelijkheden in onze directe omgeving.

Lees verder onder foto >

Route van de Van Water Weten wandeling door het Ommoordse Veld

Project Van Water Weten

Van 2017 t/m 2024 is gewerkt aan een project ‘Van Water Weten in het Ommoordse Veld’ door de Werkgroep Ommoordse Veld Open & Groen, Historische Commissie De Ommoordse Polder, Bewonersstichting De Witte Bollen, Vereniging Kunstkring Prins Alexander, Stichting Natuurstad Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en Kern met Pit. Het doel is om bezoekers van het Ommoordse Veld, jong en oud, te informeren over het waterbeheer in dit laaggelegen poldergebied. Het doorkijkpaneel, dat op 1 mei onthuld wordt, is voorlopig het sluitstuk. Vanuit het project wordt daarna nog bijgedragen aan een vijzel voor de waterspeeltuin op de Kinderboerderij.

Resultaten

De beleveniswijzer met veel achtergrondinformatie was het eerste onderdeel van het project Van Water Weten. Inmiddels vindt je op dezelfde website ook een flora-en-faunawandeling en een kunstroute door Ommoord.

Op de Rotte Dijk is een informatiebord geplaatst, ongeveer op NAP-niveau. Vandaar zie je een blauwe lijn (muurschildering) op de Ommoordse Galemaflat, die een gelijk niveau aangeeft. Zichtbaar is dat we ver beneden de zeespiegel wonen. Goed waterbeheer is dus echt nodig!

Lees verder onder foto >

Muurschildering op de gevel van de Galema flat in Ommoord.  Foto: pr

In het Ommoordse Veld zijn aanzienlijke hoogteverschillen. Om dit duidelijk te maken zijn op een aantal stuwtjes NAP-bordjes aangebracht en drie klassieke NAP-palen in het water rondom de Kinderboerderij. Voor Stadsbeheer en het Waterschap is het best lastig om het veen in het Ommoordse Veld niet te laten uitdrogen en toch de paden zoveel mogelijk droog te houden. Op de meeste stuwtjes in het Ommoordse Veld een NAP markering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant