Daar staat ie, Baron von Tuzzi! Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Henri Cormont
Daar staat ie, Baron von Tuzzi! Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Henri Cormont

De legendarische Baron Von Tuzzi komt terug naar Rotterdam!

Algemeen 3.274 keer gelezen

Rotterdam - De legendarische Baron Von Tuzzi komt terug naar Rotterdam. Verkeerskundige ir. Ullrich Baron von Tuzzi leefde begin jaren tachtig in het torentje in de Wijnhaven. Hij was alleen te zien vanuit de trein die over het toenmalige luchtspoor reed. Vanaf 16 maart is Von Tuzzi terug, in het Chabot Museum.

Toen de trein van en naar Dordrecht nog over de Willemsspoorbrug reed, bewoonde de eenzame figuur ‘Von Tuzzi’ tijdelijk de brugwachterstoren in de Wijnhaven. Dit fantasiepersonage was alleen zichtbaar voor treinpassagiers, die hem in het voorbijgaan slechts zeven seconden konden gadeslaan.

Lees verder onder de foto.


Foto: Pieter van Oudheusden

Aan het begin van de treinreis verdrongen reizigers zich om bij het raampje aan de kant van de Wijnhaven te kunnen zitten. Elke dag was er een ander stukje uit het leven van de geheimzinnige baron te zien. Er lag een roeibootje naast de toren, er hing wel eens een waslijntje en ‘s avonds brandde er ook nog eens licht.

Lees verder onder foto.


Foto: Pieter van Oudheusden

‘The Imaginary Friend’ (1980) was het werk van kunstenaar Anne Mieke Backer. Fotograaf en schrijver Pieter van Oudheusden legde in honderden polaroids de verschijning en verdwijning van deze raadselachtige bewoner vast. 

Geïnspireerd op dit project kun je vanaf 16 maart naar de tentoonstelling ‘De gedroomde vriend’ in het Chabot Museum. De tentoonstelling vindt plaats in combinatie met twee boekuitgaven: fotoboek ‘The Imaginary Friend’ (de HEF Publishers) en essay ‘De gedroomde vriend’ (uitgave Stichting Historische Publicaties Roterodamum). 

Ook is er een verkooptentoonstelling bij Galerie Weisbard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant