De bouw van de kubuswoningen ('boomwoningen') aan de Overblaak, 1983. De kubuswoning zelf is van hout, maar rust met één punt op een betonnen paal. Foto: Stadsarchief Rotterdam
De bouw van de kubuswoningen ('boomwoningen') aan de Overblaak, 1983. De kubuswoning zelf is van hout, maar rust met één punt op een betonnen paal. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het

Van boomwoning tot kubuswoning: hoe het Blaakse Bos ontstond

Algemeen 1.330 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In de historische rubriek ‘Oh ja, zo was het’ laten we regelmatig een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 67.

Aan het eind van de jaren zestig vinden veel Rotterdammers het centrum van de stad ongezellig en de architectuur te zakelijk en functioneel. Het in 1974 nieuw aangetreden gemeentebestuur geeft prioriteit aan stadsvernieuwing en verlevendiging van de binnenstad. Zij probeert dit te bereiken door gevarieerde en kleinschalige, speelse architectuur te realiseren.

Daarom ging de opdracht voor de bouw van kubuswoningen boven de Blaak nabij de Oude Haven naar Piet Blom, die eerder in 1977 kubuswoningen in Helmond neerzette. Zijn ideaal was om een soort dorp in de stad te maken. Hij zag elke kubus als een boom en alle kubussen samen als bos, waardoor dit stukje unieke Rotterdam wel het Blaakse Bos wordt genoemd. 

Drie dagen voordat de eerste paal werd geslagen trok de opdrachtgever zich echter terug. Het plan werd toen aangepast en in plaats van 74 kubuswoningen werden er 38 gerealiseerd. Piet Blom ontwierp ter compensatie ook een woonflat en een woontoren in 5-hoekige vorm met een schuin geknikt puntdak, het gebouw dat nu bekend staat als Het Potlood. 

Lees verder onder foto >

Gezicht op de Blaak en de bouw van de kubuswoningen aan de Overblaak, 5 september 1983. Foto: Stadsarchief Rotterdam

De 38 kubuswoningen boven de Blaak nabij de Oude Haven zijn gebouwd tussen 1982 en 1984. Het viaduct op één hoog heet officieel de Overblaak, maar het hele complex staat bekend als het Blaakse Bos.

De kubuswoning is letterlijk een kubus, maar dan 45 graden gedraaid. De woning zelf is van hout, maar rust met één punt op een betonnen paal; daar vind je de ingang. Eenmaal binnen valt op dat kubus best groot is, zo’n 100m2. Er zijn maar een paar verticale wanden, de rest loopt schuin dus als je hier woont moet je wel creatief zijn en niet te precies.

Lees verder onder foto >

De gereed gekomen kubuswoningen aan de Blaak (de Overblaak), met op de achtergrond Het Potlood,1985. Foto: Fototechnische Dienst Rotterdam / Stadsarchief Rotterdam

De ‘boomwoningen’ bestaan uit drie woonlagen. Via de zeshoekige pyloon is er toegang tot de woning. Onderin de kubus tref je het ‘straathuis’ aan, hierin bevinden zich de woonkamer en de keuken. De middelste woonlaag is gereserveerd voor het ‘hemelhuis’ waar de slaapkamers zijn gesitueerd. De bovenste woonlaag, ook wel ‘loofhut’ genoemd, wordt door de bewoners voor verschillende doeleinden gebruikt: als serre, klein balkon of tuin.

Zie voor aflevering 66:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant