De moeder stond altijd te koken en iedereen kon mee-eten. Lachend: 'Maar mij heeft ze nooit leren koken.' Later kwam dat allemaal in orde. Foto: Lotte Looijenga
De moeder stond altijd te koken en iedereen kon mee-eten. Lachend: 'Maar mij heeft ze nooit leren koken.' Later kwam dat allemaal in orde. Foto: Lotte Looijenga

Alice Fortes durfde eerst niet Kaapverdiaans te koken, maar nu heeft ze haar eigen kookboek

Algemeen 1.025 keer gelezen

Rotterdam - Een echte Rotterdamse is de Kaapverdiaanse Alice Fortes. En bij toeval zomaar een echte kokkin. Vrijdag lanceerde ze haar tweede kookboek ‘De verborgen Kaapverdiaanse keuken’ in het Verhalenhuis Belvedère. Een boek vol authentieke gerechten in een nieuw jasje, op maat gemaakt voor de moderne keuken. “Eten verbroedert, daarom is het zo belangrijk dat die recepten niet verloren gaan.”

Door Astrid van Unen

Fortes (1971) is geboren en getogen in Rotterdam-West in een tijd dat er nog niet zoveel Kaapverdianen in Nederland woonden. Ze is een echte codde, de jongste thuis die lekker verwend werd. Haar moeder stond altijd te koken en iedereen kon mee-eten. Lachend: “Maar mij heeft ze nooit leren koken.” Nadat haar ouders remigreerden naar Kaapverdië, kon Fortes er niet meer omheen. Ze verdiepte zich in Italiaanse recepten en de wereldkeuken. “Maar aan het Kaapverdische eten waagde ik me niet, daar was ik een beetje bang voor.” Haar zussen, bij wie ze regelmatig vroeg om Kaapverdische gerechten, gaven haar het laatste zetje. “Zij waren het op een bepaald moment zat en zeiden: ‘Maak het zelf!’ Maar hoe dan?!”

West-Kruiskade

Toen ze begin deze eeuw aan het werk ging bij de Alliantie West-Kruiskade, maakte ze samen met de lokale ondernemers een kookboek. “Er waren vele nationaliteiten, en gesprekken gingen altijd over eten”, vertelt Fortes. “Het lag dus voor de hand om hun favoriete recepten te bundelen, van hun moeder of tante. Het werd een kookboek van wereldgerechten.” En dat had zowaar grote gevolgen. Het tv-programma Koffietijd vroeg haar om in de Hilversumse studio te komen koken. “In eerste instantie zei ik nee, want Kaapverdiaans koken kon ik niet.”

Lees verder onder de foto.


Foto: Lotte Looijenga

Kookstudio Poffa’s

Haar partner bood uitkomst en gaf haar een spoedcursus ‘bacalhau com natas’ koken. “Ik was hartstikke zenuwachtig, maar na de uitzending ging ik ineens viral. Kaapverdianen die mij herkenden zetten filmpjes op social media en die werden heel vaak bekeken. Tenslotte werd ik gevraagd kookworkshops te geven. Inmiddels doe ik dat al enige jaren in kookstudio Poffa’s, samen met chef-kok Saul Silva Monteiro en andere gastkoks. Zo is het een uit de hand gelopen hobby geworden.”

Ouderwetse recepten

Sinds haar beide ouders zijn overleden, kreeg Fortes steeds meer behoefte aan het verzamelen van de bekende Kaapverdiaanse recepten. “Het is een manier om mijn erfgoed vast te leggen, een combinatie van recepten en verhalen”, zegt Fortes. “Ik verwijs ook met foto’s naar mijn ouders. Veel recepten zijn ouderwets, dat wil zeggen: ze kosten veel tijd om ze te bereiden. We zijn gaan kijken hoe we die konden inpassen in de moderne keuken, met bijvoorbeeld een snelkookpan en een rijstkoker. Ook worden technieken uitgelegd en waar je welke ingrediënten kunt halen.”

Kaapverdiaanse pasteitjes

Aan de orde komen onder meer de populaire Kaapverdiaanse pasteitjes, maar ook de bonenschotel, de bacalhau en de zoete cuscuz als nagerecht. Het kookboek heeft daarnaast een extra betekenis voor Fortes. “We leven met zoveel verschillende culturen met hun eigen gewoontes bij elkaar. Praten over politiek is tegenwoordig riskant, maar praten over eten gaat altijd goed.”

‘De verborgen Kaapverdiaanse keuken’, geschreven door Alice J. Fortes, is te bestellen via kaapverdiaansekookworkshops.nl/kookboek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant