Wethouder Ronald Buijt ontvangt het boekje Missie en speerpunten uit handen van D.J. van Lottum Foto: pr
Wethouder Ronald Buijt ontvangt het boekje Missie en speerpunten uit handen van D.J. van Lottum Foto: pr

OSO-Rotterdam lanceert 8 speerpunten voor volwaardig meedoen ouderen aan samenleving

Algemeen 1.084 keer gelezen

Rotterdam - In Pompgebouw De Esch zijn onlangs tijdens de Nieuwjaarslunch van Super-Actief, Aafje en de Vrijwilligerswinkel de speerpunten van de OSO-Rotterdam aangeboden aan wethouder Ronald Buijt. Stichting OSO-Rotterdam is het overlegplatform van de Rotterdamse afdelingen van de ouderenorganisaties KBO, PCOB, ANBO en NOOM. In het boekje met 8 speerpunten heeft OSO-Rotterdam haar missie en doelen duidelijk uiteengezet.

“OSO-Rotterdam komt op voor thema’s die het volwaardige meedoen van ouderen aan de samenleving mogelijk maken. Zij kent en speelt in op de behoeften, mogelijkheden en belangen van de ouderen in Rotterdam”, aldus Sonja Krijgsman-Nijdam, vicevoorzitter stichting OSO. “In de huidige collegeperiode wil de stichting OSO-Rotterdam zich sterk maken voor haar speerpunten in de wijken in Rotterdam.”

Het eerste speerpunt betreft de Integrale Zorg-Wmo- en Welzijnsvoorzieningen in de wijken. De vraag en de mogelijkheden van de ouderen horen centraal te staan bij samenhangende problemen in Zorg, Wmo en Welzijn.

Het tweede gaat over Wonen – Ouderenhuisvesting. Streven naar een goede en betaalbare woon- en leefsituatie zodat ouderen zoveel mogelijk in de eigen wijk kunnen blijven wonen en op tijd kunnen doorstromen naar een bij hen situatie passende woning staat centraal.

Het derde: Wijkondersteuningspunt. Een fysiek laagdrempelig wijkhulp- en informatiepunt (netwerk) waar ouderen terecht kunnen met hun vragen op gebied van financiën, welzijn, wonen en zorg is essentieel. Er is nu een doolhof aan loketten en organisaties in de stad op genoemde gebieden.

Het vierde speerpunt: Ertoe blijven doen. Dat betekent op alle gebieden inzet om mogelijkheden/talenten te ontdekken, te versterken en te benutten van de Rotterdamse ouderen zodat zij zo lang mogelijk zo zelfredzaam mogelijk kunnen blijven.

Lees verder onder foto >

Sonja Krijgsman-Nijdam, vicevoorzitter stichting OSO, tijdens de presentatie van de acht speerpunten van OSO-Rotterdam. Foto: pr

Het vijfde speerpunt behelst het streven naar voldoende inkomen voor alle ouderen. Dit betekent om binnen de mogelijkheden van Rotterdam in te zetten op alle mogelijkheden die hieraan bijdragen; van kwijtschelding tot toeslagen.

Het zesde betreft: Digitale inclusie 55+. Zoveel mogelijk ouderen voldoende digitaal zelfredzaam maken, zodat zij volwaardig mee kunnen doen in de digitale wereld.

Het zevende speerpunt gaat over Beeldvorming en communicatie. De bedoeling is de beeldvorming van ouderen in de samenleving te laten kantelen: van vooral kwetsbaar naar volwaardige en nuttige deelnemers aan het maatschappelijk verkeer.

Het achtste speerpunt ten slotte gaat in op Dementie. Goede ondersteuning van dementerenden en hun mantelzorgers is hard nodig. De meeste dementerenden zullen zelfstandig blijven wonen; mede omdat het aantal verpleeghuizen niet uitgebreid wordt. Dat is een hele zware belasting voor de mantelzorgers, familie en andere ondersteuners en alleen vol te houden als er door de zorg- en welzijnsorganisaties in de directe omgeving passende ondersteuning wordt geboden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant