Afbeelding
collectie Museum Rotterdam

Lezing Meidagen 1940

woensdag 15 mei 2024 19:30 tot 21:30

In Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Een ongelooflijk, grotendeels onbekend verhaal dat voorafgaat aan het verwoestende bombardement. Rotterdam ligt vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf lange dagen wordt gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen liggen langs de Maas tegenover elkaar. De Rotterdammers zitten tussen twee vuren.

Na deze dagenlange strijd om Rotterdam, legt het Duitse bombardement van 14 mei 1940 de binnenstad van Rotterdam in as. Nederland capituleert die dag, wat op 15 mei formeel in Rijsoord wordt bekrachtigd. Daarmee is de oorlog echter nog afgelopen, niet in Nederland en niet in Europa.

Oud-militair en militair-historicus Wouter Hagemeijer van Strijd om de Maasbruggen neemt je tijdens deze lezing mee door het strijdverloop en de verwarring van 10 t/m 15 mei 1940.

Aanmelden via reservering@museumrotterdam.nl.
kosten: € 10,- (Kortingskaarten niet geldig, Vrienden van Museum Rotterdam gratis)