Afbeelding
Print Blavatskyhouse 2023

Online lezingenserie: Het komen en gaan van onze beschavingen en godsdiensten (3)

woensdag 15 mei 2024 19:30 tot 21:30

De Theosophical Society Point Loma (TSPL) organiseert deze online lezingenserie in mei via www.blavatskyhouse.org. Vragen stellen kan via de chat of per e-mail. Alle gehouden lezingen zijn terug te vinden op YouTube.

01 mei - Bestond Atlantis?                                                                                                                         Was er eens een groot land dat in één nacht in de zeebodem verdween? Niet alleen vele mythen verhalen hierover, ook de grote filosoof Plato vertelt over Atlantis en over ‘boze tovenaars’ die de beschaving uiteindelijk deden ineenstorten. Een sprookje? Of zit er waarheid in die verhalen? De leringen van de Theosofia plaatsen het idee van een verzonken continent in een wetenschappelijke context. Als je daar rustig en onbevooroordeeld bij stilstaat, trek je wellicht niet alleen de conclusie dat Atlantis werkelijk bestaan heeft, maar ook dat wij allen van die beschaving deel hebben uitgemaakt.

08 mei - Waarom ontstaan en degenereren beschavingen?                                                                     Wie de geschiedenis bestudeert, ziet dat ideeën en beschavingen onderhevig zijn aan de wet van de cycliciteit. Ze komen, gaan en komen weer terug. Waarom is dat zo? Omdat beschavingen worden opgebouwd uit mensen. En ook mensen leven, sterven en worden weer geboren. Draait alles dan zinloos in cirkeltjes rond? Nee, want een cyclus is als een wenteltrap: je gaat in kringetjes omhoog. Elke nieuwe beschaving is een herhaling en veredeling van de vorige. Al die fasen maken onderdeel uit van de grootse pelgrimstocht van de mensheid over de planeet Aarde.

15 mei - Komt er een eindtijd?                                                                                                               Enkele jaren vóór 2012 ontstond er bij mensen onrust; volgens de Maya-kalender zou de wereld op 21 december van dat jaar vergaan. Er gebeurde niets. Zoals er ook niets was gebeurd bij de millenniumwisseling, enkele jaren daarvoor. Ook daarvan hadden ‘profeten’ voorspeld dat die de eindtijd inluidde. De verwachting van een eindtijd zegt meer iets over de huidige tijd. Als oorlog, ongelijkheid, onrecht en de milieuvervuiling toenemen, groeit ook de gedachte aan een eindtijd. We hebben in ons alle vermogens een rechtvaardige samenleving op te bouwen. Komt er dan geen eindtijd? Zeker, die komt er wel. Maar elke eindtijd luidt een begintijd in.

22 mei - De beschaving van de toekomst                                                                                                 Wie zichzelf kent, kent zijn toekomst. Wie het geweldige potentieel aan vermogens in zichzelf heeft ontdekt, en weet dat dat eens ontwikkeld zal worden, vreest de toekomst niet. Je kijkt er dan vol verwachting naar uit. Wij moeten er wel aan werken. We moeten de fundamenten van de nieuwe beschaving nu leggen. Want de beschaving van morgen begint NU.