Ronald Buijt (wethouder zorg), Siavash Montazeri (teammanager nachtopvang NAS) en Elly van der Vliet (bestuurder NAS). Foto: Lizzy de Vogel-Lock
Ronald Buijt (wethouder zorg), Siavash Montazeri (teammanager nachtopvang NAS) en Elly van der Vliet (bestuurder NAS). Foto: Lizzy de Vogel-Lock

Wethouder Ronald Buijt bezoekt de winteropvang: ‘Op straat slapen is mensonterend, één van de grootste problemen van de stad’

Algemeen 1.654 keer gelezen

Rotterdam - Zorgwethouder Ronald Buijt bracht woensdag een bezoek aan de winteropvang die de Nico Adriaans Stichting (NAS) in samenwerking met de gemeente organiseert. Net als de 160 daklozen die hem die avond zouden volgen, vertrokken Buijt en NAS-bestuurder Elly van der Vliet vanaf de Vijverhofstraat in een pendelbusje naar de opvangplek in Overschie. Buijt vindt het bezoek aan de winteropvang van groot belang. “Ik zie de daklozenproblematiek als één van de grootste problemen van de stad.”

Door Peter van Drunen

Plaats van bestemming de opvanglocatie aan de Volkelstraat die –als de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt– plek verschaft aan maximaal 180 slapers. “Als je als NAS-medewerker in de winteropvang komt, dan weet je het waar je het allemaal voor doet”, zegt bestuurder Van der Vliet. Het is geen luxeresort, maar de winteropvang biedt wel een beetje comfort en waardigheid aan buitenslapers die daar ernstig naar verlangen. 

Zestig stapelbedden

“Er is meer rust dan vorig jaar”, constateert Buijt als hij door de vertrekken wandelt. Op de hoofdlocatie van de voormalig boksschool staan zestig stapelbedden. In de portacabins daarachter nog eens zestig losse bedden. Er is ook een aparte ruimte voor vrouwen waar dagelijks zo’n twintig mensen slapen. 

Lees verder onder de foto.


Zestig stapelbedden bij de winteropvang in Overschie. Foto: Lizzy de Vogel-Lock

Buijt maakt zich zorgen om toenemende problemen rondom dakloosheid. “We zien het bedelen, de verslavingen en mensen met GGZ-problematiek op straat toenemen. Ik zie het als mijn grootste uitdaging als wethouder om dat in te dammen.”

Oost-Europa

“Kijk, we hebben best succesvol beleid”, vervolgt Buijt. “We hebben in het afgelopen jaar meer dan tweehonderd mensen uit Oost-Europa naar het land van herkomst begeleid. Dat zijn mensen die hier met de beste bedoelingen kwamen, maar die niet vonden wat ze hadden gehoopt.”

Daarnaast benoemt Buijt dat er ook meer dan tweehonderd mensen naar werk begeleid zijn. “Die waren op straat komen te staan, want je moet niet vergeten dat er een hoop malafide uitzendbureautjes zijn die mensen als stront naar buiten kieperen als ze niet meer nodig zijn.” 

Met de FlixBus

Toch ziet hij het aantal mensen op straat toenemen. Dat komt volgens hem vanwege een trek uit de onderklasse van Oost-Europese steden. “Vroeger kwamen mensen hier met een kamer en met werk, ook al was dat via zo’n uitzendbureau. Nú stappen ze als dakloze in Boekarest op de FlixBus naar Rotterdam en worden hier dakloos. Dat is natuurlijk een andere groep.”

Met de FlixBus reis je met een intercitybus van Boekarest naar Rotterdam in 35 uur en 55 minuten. De gemiddelde ticketprijs is 99,99 euro.

De wethouder ziet dat het redelijk goed lukt om die eerste groep richting werk of terug naar het land van herkomst te begeleiden, maar ziet tegelijk de problemen op straat toenemen door die tweede categorie mensen. “De aantallen van die groep die hier komt en die niks te verliezen heeft en al half verslaafd aankomt, nemen alleen maar toe. Daar moeten we aan werken.”

Winteropvang

Buijt begrijpt de vraag vanuit de samenleving om de winteropvang de gehele winterperiode open te houden, ongeacht de weersomstandigheden, maar wijst op de gevaren daarvan. “Daar valt wat voor te zeggen, maar je hebt wel te maken met een regio en met een land. Als jij in Rotterdam als enige in heel Nederland die voorzieningen vijf maanden opengooit, moet je niet gek opkijken dat dat mensen aantrekt uit steden waar dit niet het geval is. Die gaan overdag allemaal de straat op in Rotterdam. Dat willen we natuurlijk ook niet. Als Amsterdam, Utrecht en Den Haag – waar allemaal grote groepen mensen uit Oost-Europa op straat leven – het niet doen, dan heb je geen 160 maar 800 plekken nodig.”

Mensonterend

“Je hart zegt: we willen niemand op straat hebben, want dat is mensonterend. Aan de andere kant heb je het regioverhaal én er is ook een soort rechtvaardigheidsgevoel. We spreken met elkaar af onder welke voorwaarden je in Nederland mag blijven, maar er zijn ook mensen die niet aan die regels voldoen. Vervolgens vinden we het heel moeilijk dat die mensen ook daadwerkelijk terug moeten. Als je alles open stelt, wordt het naar mijn idee alleen maar nóg moeilijker om mensen uiteindelijk terug te sturen.”

Lees verder onder de foto.


Net als Rotterdamse daklozen doen als het koud is, vertrekt de wethouder met een busje vanaf de Vijverhofstraat naar Overschie. Foto: Lizzy de Vogel-Lock

Nico Adriaans Stichting

Buijt besluit zijn werkbezoek met een enthousiast betoog over de organiserende rol van de Nico Adriaans Stichting. “Ik ben erg onder de indruk van het werk van de NAS. Elk jaar wordt de winteropvang beter en zijn er minder incidenten. Nee, de NAS…Daar ben ik hartstikke trots op en blij mee. Het is hun werk deze mensen op te vangen en dat doen ze met alle passie.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant