Peter Verhage en Martin van Waardenberg puffen even uit tussen opnames van de film Ome Cor door. De film werd onverwacht een waanzinnig succes. Foto: Eyecatcher, de filmmakers.
Peter Verhage en Martin van Waardenberg puffen even uit tussen opnames van de film Ome Cor door. De film werd onverwacht een waanzinnig succes. Foto: Eyecatcher, de filmmakers.

Opa Cor werd al tijdens de première van Ome Cor geboren, nu zijn de opnames in volle gang

Algemeen 1.696 keer gelezen

Rotterdam - ‘Vandaag de eerste opname van Opa Cor’, riep producent Peter Verhage onlangs trots op Facebook. De opvolger van Ome Cor draait in het najaar van 2024 in de bioscoop. Maar al in december 2022 was duidelijk dat de razend populaire Rotterdammer Cor een (klein)kindje zou krijgen. ‘Toen zijn dochter tijdens de première van Ome Cor vertelde dat ze zwanger was, zijn we Martin meteen al opa Cor gaan noemen.’

Door Emile van de Velde

Peter Verhage is geboren en getogen in Krimpen aan den IJssel en houdt met zijn verschillende bedrijven kantoor in Ridderkerk. Maar Rotterdam is allesoverheersend in zijn werk. ‘Met Eyecatcher, de filmmakers’ maakt hij al jaren films voor allerlei bedrijven. Maar een speelfilm maakte hij nog nooit. Totdat Martin van Waardenberg belde en het al bestaande personage Ome Cor tot leven kwam in de meest succesvolle Rotterdamse film sinds De Marathon.

Ome Cor

“Ik denk dat meer dan honderdduizend mensen de film gezien hebben. Eerst via de streamingdiensten, daarna in Pathé. En na Rotterdam ook in de rest van Nederland. Tot aan Amsterdam toe. We hebben de hele film in eigen handen gehouden en wat sponsors gezocht om de productie en de gastacteurs te betalen. We hadden geen zin om eindeloos naar het Filmfonds in Amsterdam te gaan. Daar krijg je steeds met een ander te maken die vindt dat een Rotterdamse film te lokaal is. Een deel van de opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis, binnenkort gaan we een cheque van 120.000 euro brengen. Doen we met Opa Cor weer.”

Rotterdam

“Ik woon mijn hele leven al in Krimpen, daar vind ik mijn rust, maar Rotterdam is mijn stad. Het is één van de stoerste en mooiste steden van de wereld. Om te filmen is Rotterdam een prachtig decor. Dat geldt voor de stad zelf, maar ook voor de haven. We doen veel voor bedrijven in de haven. Ik ken Martin van toen we begonnen met portmap.nl, een interactieve website voor het Rotterdamse havengebied. Ook in Opa Cor filmen we weer op allerlei iconische plekken in de stad. Wel andere dan in de eerste film hoor. Nee, ik verklap nog niet welke plekken.”

Feyenoord

“Och, daar kom ik al zolang. Sinds ik tien was denk, mijn eerste wedstrijd weet ik niet eens meer. Ik heb jarenlang een seizoenkaart voor vak CC gehad. Met mijn bedrijf doe ik ook van alles voor de club. We werden voor het eerst gevraagd toen er een Feyenoord-vak op de Zuiderbegraafplaats werd geopend. Daarna zijn we gaan samenwerken met supportersvereniging FSV De Feijenoorder. We hebben onder meer die grote vlaggenactie in coronatijd gefilmd.”

Lees verder onder de foto.


In coronatijd bleef De Kuip leeg, supporters zorgden dat het stadion gevuld werd met vlaggen. Eyecatcher, de filmmakers filmde dat.

Opa Cor

“Martin werd opa, zijn dochter vertelde het op de dag van de première van Ome Cor in december, we zijn hem meteen al opa Cor gaan noemen. Dus het idee voor de tweede film was ook snel geboren. Martin heeft in juni een kleindochter gekregen, in de film wordt Ome Cor opa van een kleinzoon. We hopen de film in het najaar van 2024 af te hebben. Dit keer gaan we meteen de bioscoop in, en daarna komen de streamingdiensten, andersom dus. Verder is de opbouw hetzelfde: korte scènes in Rotterdam met allerlei bekende Nederlanders. Bert Visscher is de enige die uit de eerste film terugkeert, omdat Cor weer bij Bonn & Mees gaat werken en Bert daar zijn baas is. Ik ga nog niet alles verklappen maar we nemen ook nu weer scènes op met heel veel bekende Nederlanders. Ome Cor blijft ook als opa dezelfde tragische figuur. Het is humor op een bed van drama. Hij blijft de verkeerde beslissingen nemen in zijn leven. Al komt aan het einde alles natuurlijk weer goe... nee, dat kan ik beter nog niet verklappen!”

Eigenlijk zou Ome Cor alleen op streamingdiensten te zien zijn, maar omdat de belangstelling eind vorig jaar zó groot was, gingen ook de bioscopen overstag. Het typetje Ome Cor werd iconisch, truien, shirts en zelfs bier gingen als warme broodjes over de toonbank. Eind volgend jaar verschijnt Opa Cor. Die film zal meteen de bios ingaan.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant