Martijn van Leerdam bij de Pauluskerk. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Martijn van Leerdam bij de Pauluskerk. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Grote zorgen over de hoeveelheid daklozen met de winter in aantocht: ‘Mensen zullen sterven’

Algemeen 2.112 keer gelezen

Rotterdam - Iedere Rotterdammer kan zien dat het aantal buitenslapers in Rotterdam is geëxplodeerd. Kijk ‘s ochtends vroeg maar in de parken, of ‘s nachts in portieken. Je hebt geen cijfers nodig om de mensen te zien die bedelen, die statiegeldblikjes uit de vuilnisbakken halen. En het is duidelijk dat dat voor grote problemen zorgt als het komende maanden nat en koud wordt.

Door Emile van de Velde

Die cijfers zijn er overigens wel. Afgelopen zomer zijn er zestig procent meer buitenslapers in Rotterdam geteld dan in de zomer van 2022. En dat aantal gaat toenemen in de wintermaanden, zegt Martijn van Leerdam, sinds vier maanden directeur en predikant van de Pauluskerk. “Ik maak me ernstige zorgen. We gaan verkleumde mensen aantreffen, mensen zullen sterven.” 

Waar een wil is, is een weg

Van Leerdam heeft ook oplossingen. Maar die ziet hij nog niet terug in het gemeentebeleid. “De wethouder heeft enkele tientallen nieuwe opvangplekken toegezegd. Dat zet geen zoden aan de dijk. Er zijn er meer nodig. Niet eens zo heel veel hoor, met enkele honderden extra bedden heb je echt een groot deel van het probleem opgelost. En dan niet alleen bedden als het koud is, maar altijd, zonder voorwaarden. Dat moet toch mogelijk zijn? Waar een wil is, is een weg.”

Het voelt ongemakkelijk

Martijn van Leerdam verruilde in mei zijn kerk in het Amsterdamse Osdorp voor een nieuwe baan in de Rotterdamse Pauluskerk. Hij verhuisde zes weken geleden met vrouw en dochter naar Pendrecht. “In Amsterdam zijn er ook problemen, deden we ook veel voor mensen in moeilijkheden. Elke kerk hoort zich maatschappelijk in te zetten, maar de Pauluskerk is uniek in Nederland. Ik wilde hier altijd al werken. Het voelt soms ongemakkelijk: ik ga elke dag vrolijk naar mijn werk, maar in de Pauluskerk komen mensen die helemaal niet zo vrolijk zijn.”

Kerk aan de Mauritsweg

Van Leerdam heeft sinds zijn aantreden een zomer lang kunnen rondkijken in Rotterdam. En in de Pauluskerk. De kerk aan de Mauritsweg probeert iedereen te helpen die zonder dak in Rotterdam moet leven. Óók de vele mensen die geen recht op opvang hebben. “Ongedocumenteerden die hier jaren hebben gewerkt en in de problemen komen als er iets met ze gebeurt, arbeidsmigranten die nergens recht op hebben als ze hun baan kwijtraken. Komende tijd verwachten we daar een toename van. Mensen die hier zomerarbeid doen, krijgen daar vaak automatisch een woning bij. Nu houdt dat op. Het zijn mensen die we hier zelf naartoe hebben gehaald. Die komen nu op straat terecht.”

Vuist in de lucht

Van Leerdam maakt zich er flink boos om. “Ja, dat woord mag je wel gebruiken. Het is mijn taak om op de barricades te klimmen, om met de vuist in de lucht naar de machthebbers te zwaaien. Niemand anders komt voor die mensen op. En we zien allemaal de toename op straat. Als je mensen onderdak kunt bieden, is dat zó’n verschil met op straat leven. Als je continue moe bent, bang, je voeten nat zijn en niet meer droog worden, zie dan je leven maar weer eens op de rails te krijgen. Wij zien mensen in een paar maanden tijd zó snel afglijden.”

Dominee Visser

Rond de landelijke verkiezingen in november gaat de Pauluskerk een eigen campagne beginnen. Van Leerdam: “We gaan mensen met verkiezingsborden oproepen voor de mensen te stemmen die dat zelf niet kunnen. Kunstenaars kunnen een ontwerp bij ons aanleveren. Deze week voeren we ook actie in het Timmerhuis. Ik wil met de Pauluskerk de traditie van mensen als dominee Visser in ere houden.”

Bankjes Rotterdam Centraal

En daarmee bedoelt Van Leerdam meer dan alleen met de vuist zwaaien. “In januari openen we een eigen opvang voor ongedocumenteerden van boven de vijftig die hier op straat terecht zijn gekomen. En in oktober gaan we verder met het bankjesprotest in de hal van Rotterdam Centraal. Bankjes weghalen, is géén oplossing. Daarmee verdwijnt het probleem niet.”

Rotterdammers die willen helpen

De Pauluskerk is voor veel mensen dé plek om even droog te zitten, een kopje koffie of een boterham te krijgen, wat aandacht. En daar is hulp bij nodig. De kerk moet nu al vaker dan de bedoeling is de deuren dichthouden omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn. “We hebben echt meer mensen nodig, juist ook omdat de problemen in Rotterdam steeds groter worden. We zoeken Rotterdammers die anderen willen helpen, die aandacht hebben voor mensen in de problemen. Wil je helpen? Mail dan naar info@pauluskerkrotterdam.nl.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant