Rotterdam-Zuid gezien vanuit de lucht. Foto: Guido Pijper/Rotterdam Make it Happen
Rotterdam-Zuid gezien vanuit de lucht. Foto: Guido Pijper/Rotterdam Make it Happen

Rotterdam-Zuid herstelt zich langzaamaan weer wat van de klappen in de coronajaren

Algemeen 1.037 keer gelezen

Rotterdam - Het lijkt erop dat Rotterdam-Zuid zich weer wat aan het herstellen is van de klappen die het in coronatijd heeft opgelopen. Dat blijkt uit de cijfers van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in de Voortgangsrapportage 2022.

De pandemiejaren zijn in armere wijken van Rotterdam harder aangekomen dan elders, betoogde Marco Pastors, directeur van NPRZ, herhaaldelijk. Het landelijke programma waarmee Zuid aangepakt wordt, bestond vorig jaar tien jaar en was daarmee precies op de helft. Maar de opwaartse lijn die de cijfers tot 2020 lieten zien, was tijdens corona abrupt tot stilstand gekomen. Nu lijken de NPRZ-gebieden (Charlois, Feijenoord en IJsselmonde) zich weer wat te herstellen. Al gaat dat niet zomaar natuurlijk, er is nog flink wat werk te verzetten.

Op Zuid wonen

Het aantal midden- en hoge inkomens in Rotterdam-Zuid is aan het stijgen. Ook blijven huidige bewoners in de oude stadswijken die het sociaal-economisch beter krijgen, steeds meer op Zuid wonen terwijl ze jarenlang juist de wijk en de stad uit verhuisden als ze meer gingen verdienen. Dat blijkt onder andere uit de verkoop van nieuwbouwwoningen in de oude wijken waarbij 53 tot 77 procent van de bewoners uit Zuid komt. 

Schoolresultaten

Ook met de schoolresultaten gaat het weer wat beter. Het aantal leerlingen dat een havo- en vwo-diploma heeft gehaald, is in 2022 toegenomen. Verder zijn er meer jongeren die een mbo-opleiding op niveau 3 en 4 volgen en afronden. Ondanks betere cijfers op taal- en rekenniveau, stijgen de schooladviezen niet mee. De scholen hebben daarom afgesproken dat ze ‘passend en kansrijk’ gaan adviseren.

Schulden

De daling van het aantal mensen in de bijstand, die tot 2020 kenmerkend was voor Zuid, heeft zich de laatste twee jaar weer ingezet, maar gaat niet zo snel gaat als het gemiddelde van de vier grote steden. Het aantal mensen op Zuid met een baan is wel toegenomen in 2022. Wat wel een probleem is, is dat mensen met schulden moeilijk bereikt worden.

Woningbouw

In 2022 is op Zuid met de bouw gestart van 1.416 woningen. Vorig jaar is begonnen met de bouw van enkele grote projecten zoals de nieuwewoontoren op de Piekstraat, het project Waterside II in IJsselmonde, Koer en de Leeuwenkuil in Parkstad, en de transformatie van de voormalige Sikkelschool. Ook is er gestart met de bouw van woningen aan de 2e Carnissestraat, de overdracht van woningen aan bewoners in de Zegenstraat, is er besloten Texelsestraat Noord aan te pakken en is er een begin gemaakt met de ontwikkeling van Carnisse Eiland, het nieuwe wijkje ter hoogte van het hertenkamp aan de rand van het Zuiderpark.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant