Voor de onthulling was een choreografie gemaakt, onder leiding van Sheree Lenting, in samenwerking met Senna Amarnis, Laquelle Galdey, Djinti Sullivan en Meyline Schuurs, onder muzikale begeleiding van Bastet Black. De jongste artiest was 9, de oudste 38. Foto Parisa Akbarzadehpoladi
Voor de onthulling was een choreografie gemaakt, onder leiding van Sheree Lenting, in samenwerking met Senna Amarnis, Laquelle Galdey, Djinti Sullivan en Meyline Schuurs, onder muzikale begeleiding van Bastet Black. De jongste artiest was 9, de oudste 38. Foto Parisa Akbarzadehpoladi
Met filmpje!

Rotterdam Centraal heeft z’n beeld: ‘Je kunt niet om haar heen. En dat is precies de bedoeling’

Algemeen 15.929 keer gelezen

Rotterdam - Onder enorme belangstelling is vanmiddag op het plein voor Rotterdam Centraal Moments Contained onthuld. Vele honderden Rotterdammers sloten het beeld meteen in de armen. ‘Dit wordt komende jaren de meest gefotografeerde plek van Rotterdam’, voorspelde burgemeester Aboutaleb. ‘Je kunt niet om haar heen. En dat is precies de bedoeling.’

Door Emile van de Velde

Het was zó druk op het plein dat er bijna geen plek was voor de dansvoorstelling waarmee het beeld van de Britse kunstenaar Thomas J Price aan Rotterdam werd voorgesteld. Daarna was er gejuich, geschreeuw, applaus en ook tranen. Het beeld van de jonge vrouw op sneakers die met gebalde vuisten in haar zakken richting de stad kijkt, blijft in ieder geval vijf jaar op het Stationsplein staan.

Met een gevoelige toespraak maakte Shanygne Wiebers indruk door de impact van een trotse jonge zwarte vrouw op de meest centrale plek van Rotterdam te benoemen. “De strijd die ik bij haar zie, is wat ik zelf óók voel”, zei de student van Hogeschool Rotterdam. Shanygne was samen met het dansgezelschap onder leiding van Sheree Lenting de hoofdact van de dag. In het voorprogramma stonden staatssecretaris Gunay Uslu en burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Lees verder onder de foto >


Daar staat ze. Je kunt niet om haar heen. Foto Parisa Akbarzadehpoladi

Moments Contained is aan Rotterdam geschonken door Droom en Daad. Directeur Wim Pijbes: “Het lijkt alsof het speciaal voor Rotterdam is gemaakt: jong, stedelijk, zeker, nieuwsgierig en ruimdenkend.” “Ze is ruw, rauw maar ook gentle, precies zoals Rotterdammers zijn”, aldus Aboutaleb. Moments Contained is voortaan het startpunt van de beeldenroute die via Westersingel van Noord naar Zuid loopt.

De kunstenaar zelf zegt het volgende over zijn werk: “Deze vrouw kan omschreven worden als stoïcijns, maar voor mij belichaamt ze veerkracht, zelfvertrouwen en kwetsbaarheid. Ze staat rechtop, haar handen nonchalant in haar zakken. Mijn wens is dat de inwoners van Rotterdam zichzelf kunnen herkennen in dit kunstwerk en het samen kunnen omarmen.” Thomas J Price stond verdekt opgesteld in het publiek, genietend van de massale aandacht. “Je gaat straks zeker weer terug naar Londen”, vroeg presentator Jet Sol. “Maak je geen zorgen hoor, we zullen goed voor haar zorgen in Rotterdam.” Sol hield het na de onthulling niet droog, zoals zoveel mensen op het Stationsplein.

Bekijk hier een filmpje van Wouter Vocke van de onthulling. Het artikel gaat daarna verder >


Staatssecretaris Uslu haalde de discussie aan die in de stad over Moments Contained gevoerd wordt. “Het doet denken aan de omstreden komst van het beeld Santa Claus. Waarvan ik de bijnaam maar even niet zal noemen.” “Oh, u bedoelt Kabouter Buttplug, dan weten we waar u het over heeft”, reageerde Sol. Aboutaleb deed nog een voorspelling: “We staan hier bij een veelbesproken gebouw, Rotterdam Centraal. Dat gebouw kreeg na de opening meteen allerlei bijnamen van de Rotterdammers. Dat zal met dit beeld ook gebeuren.”

Lees verder onder de foto >


Vele honderden Rotterdammers wachtten in spanning de onthulling af. Foto Parisa Akbarzadehpoladi

Welke bijnaam? Dat moet komende tijd uitwijzen. “Nu staat ze er, nu kunnen we haar zien en zal het gaan leven. En ze staat op een mooie plek, ik was even bang dat ze midden op het plein zou komen”, reageert Rotterdamse officieuze bijnamenburgemeester Herco Kruik. “Ik weet niet of dit beeld een bijnaam krijgt die net zo blijft hangen als Kabouter Buttplug. Misschien wordt het zoiets als die voeten op de Binnenrotte, ‘oh die poten’, zeggen mensen daarover, meer niet. Ik verzin ze niet zelf, maar heb er voor die nieuwe beeld wel al een paar voorbij zien komen op social media. Tante Truus bijvoorbeeld. En Brede Beppie. Wijffie, maar die hebben we al, het Weenawijf boven het casino. Maar misschien moet het wel een Surinaamse naam zijn. Ik ben benieuwd!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant