Wethouder Karremans voerde samen met een aantal kinderen en de twee betrokken Rotterdamse kunstenaars, Leontien Wiehink en Monice Janson de officiële openingshandeling uit. Foto's: Peter Zoetmulder
Wethouder Karremans voerde samen met een aantal kinderen en de twee betrokken Rotterdamse kunstenaars, Leontien Wiehink en Monice Janson de officiële openingshandeling uit. Foto's: Peter Zoetmulder

Zuiderbegraafplaats heeft nu De Gedenktuin als troostplek voor kinderen, om te helpen bij het afscheid van een dierbare

Algemeen 2.993 keer gelezen

Rotterdam - ‘Wat leuk dat je in De Gedenktuin bent! Je mag hier van alles ontdekken. Of gewoon even lekker zitten. Om aan iemand te denken of misschien juist om even aan niets te denken.’ Op een zonnige middag met strakblauwe lucht vond vandaag, woensdag 19 april onder grote belangstelling de opening plaats van De Gedenktuin op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam Zuid. De Gedenktuin is een herdenkingsplek voor kinderen, om ze te helpen bij het afscheid nemen van een dierbare, het herinneren en hun verlies een plek te geven.

Door Peter Zoetmulder

Twee Rotterdamse kunstenaars/ontwerpers vonden dat er op de Rotterdamse begraafplaatsen meer aandacht voor kinderen nodig is. Want op een begraafplaats is niet zoveel voor kinderen te doen. Zo is De Gedenktuin ontstaan en zo was vandaag het moment gekomen dat wethouder Karremans, samen met een aantal kinderen en de twee betrokken Rotterdamse kunstenaars, Leontien Wiehink en Monice Janson de officiële openingshandeling uitvoerden met het doorknippen van het lint.

Lees verder onder foto.

De Gedenktuin op de Zuiderbegraafplaats is een kunstwerk én troostplek speciaal voor kinderen.

Voorafgaand aan dat moment droeg de scholiere Limme Zwaan de Jong, uit 6 vwo, het gedicht Dichtbij voor van Yvonne van der Haven dat op het bankje bij De Gedenktuin is te lezen:

Kom maar even bij me zitten
Kom maar even dicht bij mij
Droom maar even over vroeger
Droom maar over ons en wij
Samen naar de bomen kijken
Hoor de vogel hoe die zingt
Hoor mijn liefste fluisterwoorden
Meegenomen door de wind

Lees verder onder foto.

Limme Zwaan de Jong draagt het gedicht van Yvonne van der Haven voor.

Vijf houten speelhuisjes met poëzie  

Leontien en Monice bedachten een kunstwerk van vijf vrolijke, houten speelhuisjes met poëzie en omringd door een zit- en speelcirkel. De houten huisjes zijn geïnspireerd op offerhuisjes. Een huis staat voor geborgenheid en een plekje hebben. De huisjes hebben nissen. In die nissen kunnen kinderen hun knutselwerkjes neerleggen of verstoppen. Ter nagedachtenis aan de opa, oma, broertje, zusje, nichtje, neefje of vriendje of vriendinnetje dat er niet meer is.
Regelmatig werkt Monice aan projecten met Leontien Wiehink, ontwerper openbare ruimte. Samen initiëren ze kunstprojecten met typografie voor de stad Rotterdam.

Lees verder onder foto.

De twee Rotterdamse kunstenaars/ontwerpers Leontien Wiehink en Monice Janson die De Gedenktuin hebben bedacht.

Leontien: “We zijn super trots op het eindresultaat. Onze eerste Gedenktuin, voor troost voor kinderen, is klaar! Gemeente Rotterdam had voorafgaand al heel wat voorbereidingen getroffen. Stichting de Zoek naar Schittering, Jiske Foppe dacht mee in de ontwikkeling en verzorgde de fondsenwerving. Ook werkten we nauw samen met Ingrid Addicks en Ilse Schalks van de Zuiderbegraafplaats om tot dit resultaat te komen.”
“Op de bank en op drie huisjes van De Gedenktuin lees je poëzie. Poëzie kan voor steun zorgen, helpen bij het rouwen, aanleiding zijn tot een gesprek of troost bieden”, aldus Monice. “De poëzie op de bank is van Yvonne van der Haven en op de huisjes van Bette Westera.”

Beleving en behoeften van kinderen in rouw

Het idee voor De Gedenktuin ontstond al zes jaar geleden. ‘Als je dood bent, krijg je een huisje onder de grond.’ Deze uitspraak van de 6-jarige Juno bracht Leontien en Monice destijds op het concept voor deze herdenkingsplek voor kinderen op een begraafplaats. Sinds drie jaar is er in samenwerking met de gemeente Rotterdam gewerkt aan de realisatie van deze eerste Gedenktuin.
Om De Gedenktuin goed te laten aansluiten op de beleving en behoeften van kinderen in rouw, organiseerden de kunstenaars vooraf gesprekken met ervaringsdeskundigen, belanghebbenden, professionals en met kinderen. Ook verzorgden zij een les op een school op Zuid over hun voornemen. De input van de kinderen integreerden zij in het ontwerp.

Lees verder onder foto.

In de nissen van de huisjes kunnen kinderen hun knutselwerkjes neerleggen of verstoppen ter nagedachtenis aan familie. 

De Gedenktuin is geworden tot een kunstwerk én troostplek speciaal voor kinderen, om ze te helpen bij het afscheid nemen van een dierbare en nodigt kinderen uit tot veel meer dan alleen kijken: kinderen kunnen er spelen, ontdekken of gewoon even zijn.

Lees verder onder foto.

‘Heb je gezien dat er gedichten in De Gedenktuin zijn? Misschien lijken ze op wat je voelt als je aan iemand denkt. Of misschien helpt het je om zelf een gedichtje te maken.’

Monice en Leontien hopen van harte dat het idee van De Gedenktuin  door meer gemeenten wordt opgepakt. “Wat zou het mooi zijn als er een Gedenktuin zoals hier voor veel meer kinderen in Nederland gerealiseerd kan worden. We zouden daar heel graag aan meewerken!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant