Foto: NPRZ
Foto: NPRZ

Alle kinderen op Zuid moeten gratis kinderopvang gaan krijgen

Algemeen 1.285 keer gelezen

Rotterdam - Alle kinderen in Rotterdam-Zuid van 0 tot 4 jaar oud moeten gratis kinderopvang kunnen krijgen om met minder achterstand aan de basisschool te beginnen. Dat staat in de plannen van Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) voor de komende vijf jaar.

Jonge kinderen op Zuid hebben vaak veel meer te kampen met achterstanden dan kinderen elders in Rotterdam. En dat merken de scholen zodra de kinderen op vierjarige leeftijd instromen. Het gaat dan om taalachterstanden, een gebrek aan woordenschat, de omgang met andere kinderen. Maar ook om zindelijkheid en soms kunnen ze zelfs nauwelijks zelfstandig lopen. 

“We zien dat kinderen met de kinderwagen naar school worden gebracht”, vertelde Marco Pastors, directeur van NPRZ vandaag bij de presentatie van het Uitvoeringsplan 2023-2027. “Eigenlijk gaat het om aandacht. Op de kinderopvang kunnen kinderen de aandacht krijgen die er thuis vaak niet is. Thuis hebben ze te maken met een drukke omgeving, armoede, een moeder die ook niet altijd weet hoe ze de eindjes aan elkaar moet knopen.”

Een probleem bij het plan is nog wel het personeel. Nu al is er vaak een tekort aan medewerkers in de kinderopvang. Em er zullen alleen maar meer mensen nodig gaan zijn. Pastors: “Bij elke werkende in de kinderopvang komen gemiddeld zes andere ouders vrij, zo is berekend. Misschien kunnen die een rol spelen. We willen ook studenten van de MBO’s in gaan zetten. Of niet werkende ouders, moeders met een uitkering. Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al met andere kinderen in aanraking komen, leren over de sociale omgang met anderen.” Ook de combinatie met het aanbieden van voorrang bij starterswoningen voor mensen die op Zuid in de kinderopvang willen werken, zou voor extra personeel kunnen zorgen. Dat gebeurt nu al bij onder meer leraren.

Op Zuid worden elk jaar zo’n 2200 tot 2300 kinderen geboren. Op dit moment gaat ongeveer zestig procent naar de kinderopvang. Een groot gedeelte van de kosten daarvoor wordt vergoed als je onder een bepaalde inkomensgrens leeft. Maar dat gaat dus gratis worden. Voor iedereen op Zuid. De zogeheten ‘Thuisbasis op orde’ is één van de nieuwe pijlers in het programma van NPRZ. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant