Een gat in een dijk in Zuid-Holland wordt dichtgemaakt na de Watersnoodramp in 1953. Foto: rijkswaterstaat.nl
Een gat in een dijk in Zuid-Holland wordt dichtgemaakt na de Watersnoodramp in 1953. Foto: rijkswaterstaat.nl

Rotsblokken voor de eerste dammen van de Deltawerken denderden door Rotterdam (of toch niet?)

Algemeen 1.018 keer gelezen

Rotterdam - De 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1 februari 1953 heeft terecht veel aandacht gekregen. Na deze afschuwelijke watersnoodramp is het Deltaplan ontwikkeld. Pas veel later besefte ik, in Rotterdam geboren en getogen, dat ik waarschijnlijk getuige ben geweest van het vervoer van de grote rotsblokken die bestemd waren voor de aanleg van de eerste dammen voor de Deltawerken. Wie weet er meer van? 

Door Bert Luijendijk

In mijn kindertijd denderden lange treinen met grote rotsblokken op platte wagens over het toenmalige spoorwegviaduct door Rotterdam op weg naar…

Ik herinner me, geboren in 1954, ook nog de herrie van het kolossale transport en het maakte een machtige indruk op mij. Ons gezin, ouders met drie kinderen, woonde vanaf 1954 tot 1965 aan de Lombardkade 50b, gelegen aan de rivier de Rotte en vlakbij het lange en hoge spoorwegviaduct dat toen dwars door de stad slingerde. 

Als kind vroeg ik me niet af waar de over het spoor vervoerde grote rotsblokken vandaan kwamen of waar ze naar toe gingen. Pas veel later realiseerde ik me dat ik vermoedelijk getuige ben geweest van het vervoer van rotsblokken die bestemd waren voor de aanleg van de eerste dammen voor de Deltawerken.

Lees verder onder illustratie.

Dit kaartje met een kostenoverzicht van de Deltawerken verscheen op 4 oktober 1986 in het Algemeen Dagblad.

De Grevelingendam werd aangelegd tussen 1958 en 1965, De Veerse Gatdam tussen 1958 en 1961 en de Brouwersdam tussen 1962 en 1971. Stenen die voor aanleg hiervan nodig waren heb ik waarschijnlijk voorbij horen en zien komen! Kwamen ze uit België of Duitsland of misschien wel uit ons eigen Limburg en waar werden ze gelost? 

Na zoveel jaren zou ik toch nog wel eens hierover duidelijkheid krijgen. 

Wie weet er meer van? Bert Luijendijk, Krimpen aan den IJssel (geboren en getogen Rotterdammer). E-mail: bert.luijendijk@hetnet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant