Afbeelding
Column Jet Sol

‘Hey meneertje, ik zal jouw kutstad eens ff platbranden’

Algemeen 1.962 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Jet Sol kwam een oud-Rotterdammer tegen die een nogal grove opmerking maakte over háár stad. Uiteraard wist Jet hem met haar innemende glimlach direct flink op zijn nummer te zetten...

‘Oh trouwens, dit zijn de Rotterdammers’. De gastvrouw introduceerde ons aan een groepje mensen dat aan een tafel koffie zat te drinken. De hartelijke gastvrouw had al eerder verteld dat die mensen vroeger in Rotterdam hadden gewoond. Zij was duidelijk gecharmeerd van mijn stad. 

Ik merk dat als ik buiten de randstad kom onze stad steeds meer bewondering en interesse geniet. Dus toen onze gastvrouw ons introduceerde, keek ik opgewekt naar de oud-Rotterdammers. Ik stak mijn hand vriendelijk omhoog en zwaaide. Uit mijn glimlach knalde het groen-witte confettikanon. 

Een wat bonkige man richtte zich direct tot mij en toeterde: ‘Die hele kutstad mogen ze wat mij betreft tot op de toe grond afbranden. Met iedereen erin.’ Taxerend wacht hij op mijn reactie. 

Deze eloquent verwoordde stadsliefde deed me onmiddellijk grinniken. Ik schonk hem mijn meest innemende blik. ‘Op 14 mei 1940 is daar al eens een vrij radicale poging toe gedaan’, fluisterde ik hem met een knipoog toe. Ik draaide me om naar de bar en bestelde in één adem twee koffie. Achter mij viel een ijzige stilte. Hij wilde vast luid en duidelijk uitleggen waarom hij Rotterdam zo’n kutstad vond en waarom hij was vertrokken. Maar -hey meneertje ik zal jouw kutstad is ff platbranden- ik ben jouw klaagmuur niet hè? Nadat ik de koffie kreeg schonk ik hem mijn grootste glimlach en wenste hem een hele fijne dag. En zijn gezelschap veel sterkte. 

Kijk: het verhaal over zijn kutstad boeide me precies geen reet. Een stad bruist niet lekker door te veel chagrijn. Niet iedereen hoeft ervan te houden. Dat is helemaal prima. Maar val mij er ook niet ongevraagd mee lastig joh. Platbranden? Ben je niet goed?! 

Nadat de stad in 1940 nagenoeg zijn hart verloor, klopt het nu weer heel aardig, daar zijn we trots op. Als een feniks uit de as herrezen! Daar doet een ongenuanceerde oud-Rotterdammer niks aan af. Juist hij zou kunnen weten dat een kakkerlak zich niet zo eenvoudig laat uitroeien, maar zich eerder vermenigvuldigt...’

Jet Sol is presentator en televisiemaker.

Uit de krant