De zonnepanelen op het dak van basisschool Het Dakpark gaan stroom opwekken voor 200 bewoners van Delfshaven. Foto: Frank Hanswijk
De zonnepanelen op het dak van basisschool Het Dakpark gaan stroom opwekken voor 200 bewoners van Delfshaven. Foto: Frank Hanswijk

Zonnepanelen op schooldak gaan stroom leveren aan buurtbewoners van Delfshaven

Algemeen 1.398 keer gelezen

Rotterdam - Zonnepanelen op het dak van een basisschool die stroom leveren aan de buurt. In Delfhaven doen ze het. Maandagmiddag ging letterlijk de stekker erin. De zonnepanelen op het dak van basischool Het Dakpark gaan stroom opwekken voor 200 bewoners van Delfshaven. Tasmine, Fatima, Maya en Zeynep, leerlingen van de school, brachten samen de aansluiting tot stand.

De bewoners hebben samen het geld bij elkaar gebracht om de investering in de zonnepanelen te doen. Daarvoor hebben ze zich verenigd in de Delfshavense Energiecoöperatie (DEC). Voortaan krijgt ieder van hen een deel van de opbrengst van de zonnepanelen op zijn rekening bijgestort. Een ander deel van de opbrengst brengen ze samen in een wijkfonds waarmee de corporatie investeert in projecten in Delfshaven.

“Dat is best bijzonder”, zegt Robbert de Vrieze, voorzitter van de DEC. “We zijn de eerste in Delfshaven en pas de derde in Rotterdam die dit zo doen.”

En dat terwijl er toch veel belangstelling is om zonnepanelen aan te schaffen, maar veel bewoners van Rotterdam kunnen dat niet zelf doen omdat ze in een huurhuis wonen of er niet genoeg geld voor hebben. ”Voor deze mensen is een coöperatie een mooie oplossing”, legt Robbert uit. “Door samen te investeren kun je al voor een klein bedrag profijt hebben van zonne-energie terwijl je zonnepanelen op een schooldak bij jou in de buurt liggen.”

Lees verder onder foto.


Tasmine, Fatima, Maya en Zeynep, leerlingen van de school, brachten samen de aansluiting tot stand. Foto: Frank Hanswijk

De DEC zou dan ook niet kunnen bestaan zonder de medewerking van onderwijsorganisatie BOOR in Rotterdam en natuurlijk van OBS Dakpark. Zij stellen hun dak gratis beschikbaar. “Natuurlijk doen we mee”, zegt Josje Boshoff, schoolleider van Het Dakpark. “Onze methode gaat uit van coöperatief werken. Onze leerlingen willen we leren dat je gezamenlijk dingen tot stand kunt brengen dus dit sluit er geweldig op aan. Veel van hun ouders zijn trouwens lid geworden van de coöperatie, dus we doen het ook echt samen”.

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid Holland hebben ook hun steentje bijgedragen. Zij hebben de aanloopkosten van de DEC voor hun rekening genomen.

De ambitie van Robbert gaat verder dan alleen deze school. “De komende weken worden ook bij basisschool Vierambacht in het Nieuwe Westen en bij De Boog in Schiemond zonnepanelen geïnstalleerd,” gaat Robbert verder. “We zijn met weer twee volgende scholen in gesprek, maar er zijn nog zoveel lege platte daken in Rotterdam. Het zou zonde zijn als die leeg blijven. We willen graag dat er veel meer mensen mee kunnen profiteren. Als we op alle platte daken van gemeentegebouwen zonnepanelen neerleggen dan hebben we voor iedere Rotterdammer van vier zonnepanelen stroom.”

Lees verder onder foto.


De leerlingen Het Dakpark hebben zich deze week verdiept in duurzame energie, maar nu is het vooral feest. Zodra de stekker er in zit heeft de muziekinstallatie stroom. Daaruit klinkt Sun is shining van Axwell Ingrosso. Foto: Frank Hanswijk 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant