Tijdens een bijeenkomst op 10 november in LantarenVenster bespraken 100 Rotterdammers aan 10 tafels het programma van Koningsdag in Rotterdam. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Tijdens een bijeenkomst op 10 november in LantarenVenster bespraken 100 Rotterdammers aan 10 tafels het programma van Koningsdag in Rotterdam. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

2023 wordt het jaar van Zuid én van onze koning

Algemeen 879 keer gelezen

Rotterdam - De zomer van 2023 wordt de Zomer op Zuid. Dáár komt het zwaartepunt van de Rotterdamse festivals te liggen. ‘Op dat deel van de stad dat het snelst verandert en waar zich een schat aan kunst en cultuur bevindt’, aldus Rotterdam Festivals deze week bij de presentatie van de Evenementenkalender 2023.

Zomer op Zuid is een paraplu waaronder allerlei evenementen op Zuid een plek hebben gekregen, zoals het Urban Gospel Festival van het House of Urban Arts. Tegelijkertijd heeft het ook bestaande festivals geïnspireerd om de focus te verleggen naar Zuid. Zo zoekt North Sea Round Town het avontuur in onder meer Feijenoord en Charlois. Gaat Circusstad Festival samen met Podium Islemunda aan de slag met de bewoners van IJsselmonde en richt de Rotterdam Architectuur Maand zich op Zuid. 

Een andere highlight in de Evenementenkalender 2023 is natuurlijk Koningsdag, dat dit jaar extra feestelijk wordt door 10 jaar Koningschap en het bezoek van de Koninklijke familie aan onze stad. Twee weken geleden is er serieus gestart met nadenken over het programma. Honderd Rotterdammers kwamen in LantarenVenster samen om over het programma en het thema van de dag te praten. De slogan wordt ‘Rotterdam. Make it Oranje.’, het slotconcert en de toespraak van de koning vinden hoogstwaarschijnlijk op de Coolsingel plaats. 

In 2023 zijn er ook nog twee festivals die klein zijn begonnen en flink gaan groeien: het Rotterdam Blue Grass Festival wijkt wegens doorslaand succes uit van het Pijnackerplein naar het ruimere Noordplein. En Give Soul, dat ooit begon met kleine feestjes, is in 2023 in Ahoy.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant