Afbeelding
Column Tineke Speksnijder

‘Iedereen wil nog één keer een feestje geven in café de Schouw’

Algemeen 2.915 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Tineke Speksnijder heeft het druk sinds bekend werd dat haar café gesloopt gaat worden. En ze wordt er ook behoorlijk emotioneel van. ‘Ik merk dat ik het er moeilijker mee krijg, om alles over drie maanden los te laten.’

‘Dat het een beetje druk is in mijn leven, na de bekendmaking dat de Schouw gesloopt gaat worden, kan iedereen zich denk ik wel voorstellen. De aanvragen voor feestjes zijn enorm toegenomen. Nog één keer je verjaardag vieren in de Schouw, boekpresentaties, Woordnacht, reünies, dj’s, noem maar op, alles komt voorbij. 

Ik doe mijn best om alles een plek te geven. De mensen willen er nog alles uithalen, voordat het niet meer kan. En ik natuurlijk voorop. Er zijn avonden dat ineens iedereen aan het dansen is, zomaar uit het niets. En ik merk dat ik het er moeilijker mee krijg, om alles over drie maanden los te laten. 

Zo hebben wij al 21 jaar een kleine galerie aan de buitenkant, de Aanschouw, bedacht door Frank Taal, die nu zelf een galerie heeft. Een kunstenaar, Daan den Houter, heeft 20 jaar geleden een overschilderschilderij bedacht. Dat schilderij weegt nu 11 kilo en laag 153 is er nu opgezet. Dus er zitten 152 schilderijen onder. Een waanzinnig project, bij laag 100 heeft het een maand in Boijmans gehangen. Bij de eerste was het een zelfportret van Daan en nu heeft kunstenares Kiki Weerts Daan geschilderd. 

En dan sta ik bij die onthulling en denk ik aan twintig jaar geleden, aan die eerste. En dat doet me dan heel veel. Die hele ontwikkeling van die Aanschouw, met elke donderdag een ander kunstwerk, al zó lang. En mijn Poetsclub. Nee, we gaan niet schoonmaken, maar dichten. Al zestien jaar is er elke eerste woensdag van de maand een dichtersclub. De groei in de loop der jaren is ongelooflijk. We begonnen met een paar dichters en nu is het altijd druk. Aangezien ik bijna alle woensdagen heb meegemaakt, zag ik jonge dichters groeien. 

En dat is zo mooi om te zien. Daar word ik zo blij van. En er is natuurlijk ook de oudere garde, gevestigde namen. Elke keer vind ik het weer een feest en ben ik zo trots op ze. De laatste drie maanden gaan bij tijd en wijle behoorlijk emotioneel worden. En dan ga ik het Schouw-boekje nog een keer uitgeven, met een aantal nieuwe verhalen erin en moet ik een geheel ander voorwoord gaan schrijven, want de situatie is wat anders dan bij het 75-jarig bestaan van de Schouw. 

Als ik af en toe loop te puffen, denk ik, joh stel je niet aan, nu kan het nog.’

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant