De Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, oprichter en artistiek leider van Lloydscompany. Foto: Thijs Huizer
De Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, oprichter en artistiek leider van Lloydscompany. Foto: Thijs Huizer

Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo wint dansprijs Gouden Zwaan voor inzet voor de community

Algemeen 1.136 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, oprichter en artistiek leider van Lloydscompany, heeft de Gouden Zwaan 2022 gewonnen. Hij nam de prijs in ontvangst in Theater aan het Vrijthof, Maastricht tijdens het Nederlands Dansdagen Gala. De Gouden Zwaan is de prijs voor de danser of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. 

De jury ziet dat Lloyds “blijvende inzet voor de community onmiskenbaar groot is en vindt dat die erkenning verdient.” Hij is een pionier, die zich onvermoeibaar heeft ingezet om hiphop dans naar het theater te brengen. Zo heeft hij de weg geplaveid voor veel choreografen, die zich aanvankelijk buiten de gevestigde academische paden begaven en die nu op de podia te zien zijn.  

Lloyd Marengo leerde dans op straat. De winnaar van de Gouden Zwaan werd geboren in Rotterdam, waar hij in het begin van de jaren tachtig in aanraking kwam met breakdance.  In de jaren ’90 werd zijn hangout in Rotterdam West, Twilight, het episch centrum van hiphop. In de tweede breakdance golf van de jaren negentig in Nederland speelde hij een voortrekkersrol. Lloyd maakte furore met de fameuze 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet. Alweer twintig jaar geleden was hij een van de medeoprichters van Hiphophuis Rotterdam.  

Vanuit de breakdance verbreedde hij tevens zijn blik: hij danste ook bij Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. Zijn eerste choreografie maakte hij in 2004. Het in 2012 bij Don t Hit Mama gemaakte Father Father werd een regelrechte hit. De wijze waarop hij hiphop op het podium brengt, zonder de schoonheid en de rauwheid van de cultuur te verliezen, is bijzonder. 

Lees verder onder foto.


Foto: Thijs Huizer

In 2019 startte deze pionier zijn eigen gezelschap: Lloydscompany. Bij Lloydscompany komen dansers, upcoming urban makers én de underground battle scene samen. Met voorstellingen voor theaters en festivals slaat Lloydscompany een brug tussen de straat en het podium. De eerste tourvoorstelling van Lloydscompany was Father Figure, gemaakt door Lloyd Marengo (voorjaar 2022). In het najaar van 2022 maakt hij kindervoorstelling Sribi Switi en in 2023 maakt hij Unbreakable met de Zuid-Afrikaanse danshit Soweto Skeleton Movers. Unbreakable gaat in première op Breakin’ Convention in Londen (eind april 2023).  

Als coach en choreograaf voor dansers en jonge makers, als jurylid en in het onderwijs, ook de afgelopen jaren beweegt Lloyd Marengo  zich als een spin in het web om verbindingen te leggen en nieuwe generaties te stimuleren om de stap naar het theaterpodium te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant