Stans Goudsmit, gemeentelijke kinderombudsman Rotterdam: 'In Nederland hebben kinderen en jongeren niet alleen het recht om naar school te gaan, maar ook de plicht om te gaan.'
Stans Goudsmit, gemeentelijke kinderombudsman Rotterdam: 'In Nederland hebben kinderen en jongeren niet alleen het recht om naar school te gaan, maar ook de plicht om te gaan.'
Kinderombudsman

Kinderen en jongeren hebben recht op onderwijs

Algemeen 782 keer gelezen

Rotterdam - De zomer is aan het einde en de scholen zijn weer open. Het is voor (bijna alle) kinderen en jongeren in Rotterdam tijd om naar school te gaan. Kinderen en jongeren hebben het recht op onderwijs, zoals volgt uit artikel 28 van het kinderrechtenverdrag. Nederland moet ervoor zorgen dat alle kinderen passend onderzoek kunnen krijgen. Dit betekent dat er gratis basisonderwijs moet zijn voor ieder kind. Vervolgonderwijs moet passend aangeboden worden. 

Dit houdt in dat er onderwijs is voor verschillende niveaus en ook voor jongeren met een beperking. Het onderwijs moet dus passend gemaakt worden voor het kind of een jongere. Het onderwijs in Nederland moet ook aan bepaalde ‘basisnormen’ voldoen: er moeten goed opgeleide leerkrachten zijn, maar ook goed en uitdagende lesstof. 

Of de plicht om naar school te gaan
In Nederland hebben kinderen en jongeren niet alleen het recht om naar school te gaan, maar ook de plicht om te gaan. Tot 18 jaar moeten kinderen en jongeren, tenzij ze bij de uitzonderingen horen, naar school! Als je zestien bent en een diploma havo, vwo of niveau 2 hebt behaald vervalt de leerplicht. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij een lichamelijke of psychische beperking, kan de leerplicht ook vervallen. Ondanks dit recht op onderwijs en de plicht naar school te gaan zijn er toch thuiszitters. Grotendeels heeft dit te maken met het ontbreken van een passende plek, soms is hun leerplicht vervallen en in andere gevallen krijgen zij te maken met de leerplichtambtenaar.

Inclusief onderwijs
Inclusief onderwijs gaat nog een stap verder dan passend onderwijs. Het passende onderwijs voor nu zorgt voor een kloof tussen regulier en speciaal onderwijs. Voor jongeren op het speciaal onderwijs kan het zelfs voelen alsof zij in een parallelle wereld leven aan de wereld van jongeren die naar het regulier onderwijs gaan. Het kinderrechtencomité heeft Nederland opgeroepen om meer werk te maken van inclusief onderwijs. Inclusief onderwijs betekent dat speciaal onderwijs en regulier onderwijs in elkaar overlopen. Zo gaan alle kinderen en jongeren in dezelfde omgeving naar school en is er voor iedereen een plekje.

De kinderombudsman 
De gemeentelijke kinderombudsman helpt kinderen en jongeren die niet naar school kunnen maar dit wel willen, te zoeken naar een oplossing. Ook is er in het onderzoek, wat binnenkort uitkomt, naar opgroeien met een beperking aandacht besteed aan inclusief onderwijs.

Loop jij tegen problemen rondom onderwijs aan? Wil jij graag naar school maar is dit niet mogelijk? Je kunt mij mailen op: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of gratis bellen op: 0800 2345 111 (op werkdagen tussen 09:00 & 16:00). Appen kan ook via 06 58 07 3580. Wil je de zaak van de maand lezen? Kijk dan op de website: https://www.kinderombudsmanrotterdam.nl/ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant