Vanaf de Kop Landtong Rozenburg zie je de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en (aan de andere zijde) het Calandkanaal. Foto's: Peter Zoetmulder
Vanaf de Kop Landtong Rozenburg zie je de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en (aan de andere zijde) het Calandkanaal. Foto's: Peter Zoetmulder

Dagje weg naar Noordzeeweg op Landtong Rozenburg: schepen, natuur en water

Algemeen 3.044 keer gelezen

Rotterdam - Tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal ligt Landtong Rozenburg met de Noordzeeweg. De landtong heeft een unieke ligging tussen de haven, natuur en het water. Hier waan je je op een eiland, met aan de ene kant grote schepen die voorbij varen richting Rotterdam of de Maasvlakte, en aan de andere kant het Calandkanaal, waar schepen richting het Europoortgebied koersen.

Door Peter Zoetmulder

Aan het eind, tussen de Kop Landtong Rozenburg en de Splitsingsdam, ligt het Breeddiep. Dit vormt een verbinding tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal, en is in 2016 verbreed tot 350 meter. Met als resultaat meer capaciteit en een veiliger doorgang voor de pakweg 50.000 schepen die hier jaarlijks passeren.

Calandpark
Op weg naar het uiterste punt van de landtong (de Kop) over de Noordzeeweg ligt op het eerste gedeelte (pal naast EIC Mainport Rotterdam) het Calandpark. Daar is veel natuur, waar je kunt wandelen en waar kinderen tevens lekker kunnen spelen. Er zijn avontuurlijke speel- en klimtoestellen, en her en der staan bankjes en picknicktafels, voor de nodige rustmomenten tussen het spelen door. Het is een ideale stop tijdens een fietstocht, maar ook een leuke eindbestemming op zich, zo middenin de natuur.

Lees verder onder foto’s.

Via de Noordzeeweg richting de kop van de landtong kom je al schepen (en windmolens) tegen.

Ook kom je op de Noordzeeweg langs de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg.

Kop Landtong Rozenburg
Helemaal aan het eind van Landtong Rozenburg, die in een rondweg eindigt, kun je genieten van mooie uitzichten op het water en de vele passerende schepen. Op een uitkijkheuvel heb je zelfs zicht op de Splitsingsdam in de Maasmonding, de Maasvlakte en Hoek van Holland, kijk je naar de andere kant (foto) dan zie je onder andere Rozenburg in de verte liggen.

Lees verder onder foto.

Vergezicht vanaf de uitkijkheuvel op de Kop Landtong Rozenburg.

Regelmatig komen hier dagjesmensen recreëren met proviand en klapstoeltjes om even weg te zijn uit de drukke stad en rust te vinden bij het water. Vooral in de zomer een populair dagje uit, want op de landtong staat altijd wel een beetje wind waardoor het gemiddeld een paar graden koeler is dan in de stad.
En, voor een patatje of iets anders lekkers en frisdrank kun je in het weekend terecht bij de snack spot Cafetaria Het Kompas. Dat maakt een dagje weg en genieten van het uitzicht en het schepen kijken helemaal compleet.

Zie foto’s.

Passerende schepen op zowel de Nieuwe Waterweg (foto’s) als het Calandkanaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant