De band Café 191 is één van de vier bands die de Zomer Serenades verzorgen. Foto: Lennaert Ruinen.
De band Café 191 is één van de vier bands die de Zomer Serenades verzorgen. Foto: Lennaert Ruinen.

De Zomer Serenades komen terug met tientallen concerten onderaan de balkons van grote ouderenflats

Algemeen 441 keer gelezen

Rotterdam - De Zomer Serenades komen terug. De volgende drie zomers vinden er jaarlijks 50 concerten plaats onderaan de balkons van grote ouderenflats. Vier bands wisselen elkaar af voor de zomerconcerten. Daarmee overleeft het initiatief de coronaperiode, waarin het bedacht werd.

Tientallen jonge muzikanten verzorgen in gelegenheidsbands de muziek. Een van de formaties is samengesteld door de 29-jarige jazz/pop-saxofonist Yoran Aarssen, hij licht het ontstaan van hun band Café 191 toe. “Het verwijst naar het huisnummer van ons studentenhuis destijds in Delfshaven. Omdat we vlakbij het conservatorium woonden, was onze huiskamer een broedplaats van muziek.”

De muzikanten steken hitjes van vroeger in een modern jasje. Een feest der herkenning voor de ouderen! “Ik kijk er ontzettend naar uit om de ouderen mee terug te nemen naar de feestelijke jamsessies in onze huiskamer”, vertelt Aarssen enthousiast. Naast Café 191 zijn er nog vier andere formaties te horen tijdens de tournee.

Blije ouderen

Zomer Serenades vond in 2020 middenin de COVID-19 lockdown voor het eerst plaats. Het concept is een initiatief van Compagnon Events. “Omdat ouderen geen theater en concerten meer konden bezoeken, bedacht ik om muziek naar hen te brengen”, vertelt Jeroen Wolfs van Compagnon Events over het ontstaan. Hij vond in Stichting Droom en Daad een partner om het concept mogelijk te maken.

Zomer Serenades komt naar ouderen toe

De stichting heeft de intentie uitgesproken om de concerten tot en met 2024 te willen steunen. Directeur Wim Pijbes licht de samenwerking toe. “Wij vinden het belangrijk om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor alle Rotterdammers. Zomer Serenades is een mooie manier hiervoor, tijdens, maar ook zeker na corona.”

De hele stad

“We spelen in tuinen, op parkeerplaatsen en pleinen voor de grootste ouderencomplexen van de stad”, beschrijft Jeroen Wolfs . De tournee start zaterdag 28 mei in Schiebroek en trekt vervolgens door de stad. “Het geeft ontzettend veel energie om samen het verschil te maken voor duizenden ouderen”, voegt Jeroen toe. 

Tot en met half september vinden er drie keer per week Zomer Serenades plaats.

Meer informatie: compagnon.events/zomerserenades.

Uit de krant