Oksana Savchuk en Nikolas Kühn zijn twee jonge mensen die vorig jaar een idee kregen.
Oksana Savchuk en Nikolas Kühn zijn twee jonge mensen die vorig jaar een idee kregen.

Oksana en Nicolas wilden in een groenere wijk wonen en hebben er zelf iets aan gedaan

Algemeen 985 keer gelezen

Rotterdam - Oksana Savchuk en Nikolas Kühn zijn twee jonge mensen die vorig jaar een idee kregen. Door de lockdown konden ze niet naar werk of school en zaten ze veel thuis. Ze wonen in Oud-Mathenesse en stoorden zij zich aan de conditie van de wijk. Er lag veel vuil op straat en er was weinig groen. Nikolas wilde graag groenten kweken, maar dit kon niet op een klein balkon. Nadat ze elkaar ontmoetten op geveltuinendag begon er een plan te ontstaan, een eigen buurttuin! 

Door Martijn Roodenberg

In samenwerking met de wijkconciërge, de wijknetwerker en de gemeente, gesubsidieerd door Opzoomer Mee kreeg het plan vaste vormen. Samen zijn Oksana en Nikolas op zoek gegaan naar een plek voor de tuin. In de eerste instantie wilden zij de dijk hiervoor gebruiken, maar dat was niet mogelijk. Uiteindelijk kwamen ze bij het plein op het kruispunt van de Engelsestraat en Schiedamseweg Beneden. 

Dit plein, hoewel vrij groot, was erg leeg en er was niks moois of leuks. De gemeente heeft het stuk uitgegraven en er grond in gestort. Ook zijn zij mensen gaan ronselen in de wijk, via een platform dat nextdoor heet. Daar hebben zij een bericht op geplaatst waarop buurtbewoners konden reageren en zich konden aansluiten bij het initiatief. Hier is een groep uit ontstaan van allerlei mensen die mee wilden werken aan ofwel het opbouwen, ofwel het onderhouden en verzorgen van de tuin. 

Ook is er budget aangevraagd en gekregen voor het vergroenen van de wijk. Oksana komt uit Oekraïne waar zij al aan meerdere projecten meedeed, zij woont hier nu vijf jaar. Nikolas woont hier nu een jaar en komt uit Duitsland. Oksana heeft een master in sustainable urban management, Nikolas doet dezelfde opleiding. 

De timing voor het project was perfect, door de lockdown kon er weinig, maar samen buiten zijn was wel mogelijk. Het ontwerp van de tuin kwam uit een samenwerking met de landschapsarchitect en henzelf. Het doel is zoveel mogelijk ruimte voor groen en groente en zo min mogelijk loopruimte. De toekomstplannen van de tuin zijn om elk jaar in elk geval een zaai- (in de lente) en een oogstfeest (in de herfst) te organiseren. 

Oksana en Nikolas hebben zich ook verkiesbaar gesteld voor de wijkraad, ze willen graag zorgdragen voor een mooiere en groenere wijk. Iedereen uit de wijk kan langskomen, elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 13.00 en 14.00 uur.

Meer info op buurttuin.info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant