(Foto: Jan van der Ploeg)
(Foto: Jan van der Ploeg)

Oh jee, gaat het wel goed met de ‘oude reus’ (uit 1800) in Het Park?

Algemeen 652 keer gelezen

Rotterdam - Hij staat er al sinds ongeveer 1800, de plataan in Het Park, aan de kant van de Noorse Zeemanskerk. Dat de vijfentwintig meter hoge boom holtes in de stam heeft, was al bekend. Dat is op zich niet erg, maar nu zijn er ook zwammen gaan groeien. “Nu er ook parasitaire schimmels zijn aangetroffen, wordt het een ander verhaal.”

Dus worden er speciale metingen uitgevoerd. De dikke plataan met 185 centimeter doorsnee wordt al jaren nauwlettend in de gaten gehouden door de gemeentelijke boomcontroleurs, in verband met veiligheid. 

Bij de boom wordt een Picus-meting en een trekproef uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer. De plataan ondervindt geen schade bij deze onderzoeken. Boomadviseur Ronald Loch: “Bij een Picus-meting wordt de dikte gemeten van het nog gezonde houtweefsel. Via geluidsignalen en sensoren wordt dit in kaart gebracht. En de trekproef wijst uit of de boom nog stabiel en veilig is. Hierbij komt er een kabel aan de boom en wordt er met een speciaal apparaat windkracht nagebootst. Berekeningen op basis van de afmetingen en kenmerken van de boom geven de uitkomst. Hopelijk volgt er een gunstige uitslag zodat de boom nog jaren meekan.”

De boom stond er waarschijnlijk al voordat architect Zocher aan het ontwerp van het Park begon. De monumentale boom heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en ook de Watersnoodramp in 1953, toen het Park lange tijd onder water stond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant