Vogelvlucht nieuwe stadswijk, credits Matthijs de Boer stedenbouw (mdbs)
Vogelvlucht nieuwe stadswijk, credits Matthijs de Boer stedenbouw (mdbs)

Moeten we het vliegveld sluiten en er een nieuwe woonwijk bouwen?

Algemeen 1.991 keer gelezen

Rotterdam - Op de ruim 220 hectare grond die het vliegveld Rotterdam The Hague Airport (RTHA) inneemt, kan Rotterdam een nieuwe stadswijk bouwen die een flink gedeelte van de huidige woningnood zou wegnemen. Vandaag (donderdag 16 december) presenteert GroenLinks een plan hiervoor in de Rotterdamse gemeenteraad, samen met PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie-SGP.

Raadsleden Jeroen Postma en Astrid Kockelkoren van GroenLinks hebben de afgelopen maanden samen met bewoners en maatschappelijke organisaties gewerkt aan een voorstel voor een wijk van 10.000 woningen, groen en innovatieve bedrijven.
De nieuwe wijk is zo groot als Katendrecht en de Kop van Zuid samen, gecombineerd met een park dat twee keer zo groot is als Het Park bij de Euromast.

Astrid Kockelkoren: ‘Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen en groene plekken in onze stad. Wij willen van het luchthaventerrein een eigentijdse stadswijk maken met mooie, betaalbare woningen middenin het groen.’ ‘Het vliegveld zorgt voor veel geluidsoverlast voor omwonenden. Daarnaast is het een gigantische uitstoter van (ultra)fijnstof, CO2 en stikstof,’ vult Postma aan. ‘Dat is in tijden van een klimaat- en een wooncrisis niet meer te verantwoorden. Ook is de economische waarde van al die goedkope vakantievluchten nihil. Met ons plan zorgen we voor een duurzame en gezonde toekomst voor Zestienhoven.’

Het plan bevat acht voorstellen om de nieuwe stadswijk te realiseren. Zo roepen de partijen het stadsbestuur op om een goede maatschappelijke kosten- en batenanalyse uit te voeren, met bewoners in gesprek te gaan over hun ideeën over de nieuwe wijk en in te zetten op krimp van Rotterdam The Hague Airport als tussenstap naar sluiting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant