'Vooral ook omdat er nog zestien andere drijvende huizen hier liggen voelt het als een straat.' Foto: Annette de Bus
'Vooral ook omdat er nog zestien andere drijvende huizen hier liggen voelt het als een straat.' Foto: Annette de Bus

Zo vanuit je drijvende huis de Nassauhaven in duiken

Algemeen 386 keer gelezen

Rotterdam - Sinds voorjaar 2020 drijven er zeventientien ‘havenlofts’ in de Nassauhaven in de wijk Feijenoord. Hoe moet je je dat voorstellen, wonen op het het water?

Door Annette de Bus

“Het bevalt ons hier prima” vertelt Jakob van Oldenrijk, die samen met vrouw Danielle, kinderen Xavier (10) en dochter Marie-Julie (11) en katten Olive en Oxford nu een jaar in hun drijvende huis wonen. Jakob is orthopedisch chirurg in het Erasmus MC en Danielle runt een beautysalon op het Noordereiland. “We wilden altijd al graag bij of op het water wonen en toen we over deze havenlofts lazen heb ik de projectontwikkelaar gestalkt tot het lukte deze woning te bemachtigen. De oplevering liet lang op zich wachten en de vraagprijs werd duurder, waardoor enkele kopers afhaakten. Dat was ons geluk.”

Drijvende huizen zijn voor Rotterdam een nieuw fenomeen. “Op zich is wonen op het water niet zo vreemd. Wij zijn van oorsprong Amsterdammers en daar zijn woonboten heel gewoon”, vult Danielle aan. “Maar dit is toch anders, dit zijn écht huizen”. Er klopten in het begin regelmatig journalisten en filmploegen aan bij de bewoners. “We hebben zelfs een Japanse filmploeg op bezoek gehad, die ons een paar dagen lang volgde. Inmiddels weigeren we nu dergelijke verzoeken. Voor De Havenloods maken we dit keer graag een uitzondering.”

De drijvende havenlofts zijn klimaatbestendig en duurzaam gebouwd. “De zonnepanelen geven onvoldoende energie, we gebruiken aanvullend stroom van een energieleverancier” licht Jakob toe. “De pelletkachel is heel fijn, maar er gaan heel wat zakken pellets doorheen, veel gesjouw dus. Maar het wonen hier voelt goed, vooral ook omdat er nog zestien andere drijvende huizen hier liggen voelt het als een straat.”

“Maar wel een bijzonder huis” vult Daniëlle aan. “Ik heb het gevoel alsof we in een vakantiehuis wonen. Midden in de natuur, met rondom water en een prachtig uitzicht. Er zwemt hier een vast koppel zwanen, zo leuk om hun gedrag van dichtbij te volgen. Het is ook heerlijk om hier te zwemmen, in de zomer doken we met zijn allen vanaf ons terras zo het water in.”

In de Nassauhaven is het verschil tussen eb en vloed anderhalf tot twee meter. “Daar merk je niks van”, aldus Jakob. “Bij de bouw is daar rekening mee gehouden. Wel bleken de woningen licht achterover te gaan hellen. Dat komt ook omdat zowel de keuken als de badkamer zich aan de achterkant bevinden, waardoor het zwaartepunt daar ligt. Maar dat wordt nu opgelost. Duikers bevestigen grote buizen aan de zijkant van de woningen, die dat probleem moeten oplossen. Wel heel bijzonder om die duikers naast je huis onder water te zien lassen. Wie maakt dat nou mee?”

Uit de krant

Uit de krant