Het Pijnackerplein is een van de feestlocaties van De Noordse Feesten. (Foto: Ossip van Duivenbode)
Het Pijnackerplein is een van de feestlocaties van De Noordse Feesten. (Foto: Ossip van Duivenbode)

Vier weken lang feest in Noord!

Algemeen 672 keer gelezen

Rotterdam - Met de Noordse Feesten luidt Rotterdam-Noord het nieuwe jaar in. Het wordt een reizend festival dat door zes wijken en langs twaalf verschillende locaties trekt. Tussen woensdag 15 december en zondag 9 januari vinden er twaalf sfeervolle buurtfeesten plaats in de wijken van Noord. Er is volop muziek en spraakmakend straattheater. 

Het initiatief voor de feesten komt uit de wijkraden in Noord. De wijkraden hadden vorig jaar al budget gekregen om iets te organiseren aan het einde van het jaar. Dat geld is bewaard gebleven, want vorig jaar kon er niets georganiseerd worden vanwege alle maatregelen. De wijkraden hebben gezamenlijk besloten om dit jaar iets te organiseren voor heel Noord. 

Het programma start op woensdag 15 december met een absurdistisch optreden van de Tukkers Connection op het Johan Idaplein. De afsluiting is op zondag 9 januari met een concert van De Kift op het Pijnackerplein. 

Tussendoor duiken de Noordse Feesten op in de Agniesebuurt, Blijdorp, het Liskwartier, Bergpolder en de Provenierswijk. Iedere locatie heeft een andere programmering. Zo spelen er verspreid over ruim drie weken de meest fantastische artiesten in Noord.

Programma

Er is muziek van onder meer het Gerardo Rosales Sextet (salsa), Pierre et les Optimistes (gipsy), Convoi Exceptional (onweerstaanbare beats), De Kift (weemoedige euforie), The Switchbacks (bluegrass), Lílian Vieira Grupo (Braziliaans), Manar (dakka marrakchia), Bada Boom Brass (New Orleans Brass), De Gelukzoekers (hiphop) en Rum for Breakfast (surfing grooves).

Al deze muziekoptredens worden afgewisseld met straattheater. Zo kun je de illusionisten van Duo Dodo tegen het lijf lopen. Of Lisa Chudalla, Nederlands’ enige degenslikker. En wat te denken van de vuurshow van Two ladies with an umbrella, of het absurdistische circusoptreden van Duo Diesel. Ook Olim Nicolai met zijn dansende chimpansees is erbij, net als het poppentheater van Wim Noordergraaf. Zelfs straattheatergroep Compagnie With Balls ontbreekt niet.

Naast de buitenactiviteiten wordt er ook een feestelijk programma aangeboden aan seniorencomplexen als het Humantitas-gebouw aan de Bergweg, het van der Ploeghuis en het Emmahuis in Blijdorp.

Corona-voorbehoud

De Noordse feesten worden georganiseerd in een onzekere tijd. Er zijn net nieuwe Coronamaatregelen ingegaan en begin december komt er een weer moment waarop er wordt bekeken of er kan worden versoepeld of dat de maatregelen moeten worden aangescherpt. Dat kan van invloed zijn op de programmering zijn. Hou dus website denoordsefeesten.nl in de gaten. Aanpassingen worden daar aangegeven.

Uit de krant

Uit de krant