Dona Daria, een Rotterdamse organisatie die een inclusieve samenleving nastreeft, zorgt ervoor dat jongeren hun idolen kunnen ontmoeten én interviewen in een podcastserie.
Dona Daria, een Rotterdamse organisatie die een inclusieve samenleving nastreeft, zorgt ervoor dat jongeren hun idolen kunnen ontmoeten én interviewen in een podcastserie.

Rotterdamse jongeren ontmoeten en interviewen hun helden voor serie podcasts

Algemeen 416 keer gelezen

Rotterdam - Bekende Nederlanders zijn vaak alleen bereikbaar via televisie of sociale media. Maar Dona Daria, een Rotterdamse organisatie die een inclusieve samenleving nastreeft, zorgt ervoor dat jongeren hun idolen kunnen ontmoeten én interviewen in een podcastserie.

Het belangrijkste onderwerp van de serie Kleurrijk & Succesvol is hoe je succes kunt behalen, ondanks vooroordelen, discriminatie en andere tegenslagen. “We willen dus niet alleen de succesverhalen horen, maar juist inzoomen op moeilijke momenten die ze sterker hebben gemaakt”, zegt initiatiefnemer Peter van Drunen. “Want hoe ze omgegaan zijn met tegenslagen, is het meest leerzaam voor de jongeren en hun kijkers.”

“Voor mij waren André van Duin en Henny Huisman vroeger rolmodellen, maar ik begrijp dat het voor de jongeren van nu andere mensen zijn”, lacht Peter. “Daarom hebben we de talenten gevraagd om hun top tien helden samen te stellen. En ik moet zeggen: er komen veel kleurrijke Rotterdammers voor op de lijstjes.”

Rapper Winne

Deelnemer Elijah heeft maar één held en dat is de Rotterdamse rapper Winston Bergwijn, beter bekend als Winne. “Deze man is een legend first class”, zegt hij resoluut. Ook Rotterdammers Jandino Asporaat en Broederliefde komen op meerdere lijstjes voor.

Bij de zeventienjarige Megan staat Olcay Gulsen bovenaan. “Olcay is een succesvolle vrouw die vanuit een moeilijke thuissituatie een mooie toekomst heeft opgebouwd. Ze is niet alleen een heel goede presentatrice, maar ook een mooie persoonlijkheid. Het lijkt me fantastisch om haar te interviewen.”

Goed nieuws voor Megan, want Olcay reageerde enthousiast op het project en de podcast met haar staat gepland voor half december.

Taboes doorbreken

Dat ‘kleurrijk en succesvol’ voor iedereen anders is bewijst Zinah (24). Op haar lijst staat Shayna Mazure Lubben die met haar platform EmVROUWerment bepaalde taboes rondom seksualiteit probeert te doorbreken. “Wat ik tof zou vinden, is dat andere mensen ook door haar geïnspireerd raken.”

“Iedereen verdient een rolmodel”, zegt mede-initiatiefnemer Hans Kempen, die in het dagelijks leven talent coach is bij FunX. “Rotterdam is meer dan je op veel publieke zenders hoort. Rotterdam is heel inclusief en dat mag ook wel in zo’n podcast naar voren komen.”

Dialoogbijeenkomsten 

Zodra de podcasts zijn opgenomen, organiseert Dona Daria dialoogbijeenkomsten in de stad over thema’s als racisme, seksualiteit en discriminatie. “We laten fragmenten uit de podcasts horen, zodat mensen hierover met elkaar de dialoog kunnen aangaan”, zegt projectleider Gert-Jan Verboom van Dona Daria. “Dat zijn geen debatten, maar echte gesprekken om nader tot elkaar te komen.”

Uit de krant

Uit de krant