Kunstenaar Bart Lodewijks maakt krijttekeningen: op gevels, muren, bij mensen thuis en op schepen.
Kunstenaar Bart Lodewijks maakt krijttekeningen: op gevels, muren, bij mensen thuis en op schepen.

De krijttekeningen van Bart Lodewijks op het Noordereiland

Algemeen 598 keer gelezen

Rotterdam - Kunstenaar Bart Lodewijks heeft geen atelier. Zijn werkplaats is overal op de wereld. In allerlei steden heeft hij gewerkt en maakte daar krijttekeningen. Ook in onze stad, op het Noordereiland. Daar maakte hij sinds 2020 zijn krijtkunst. 

Kunstzinnige lineaire lijnen op allerlei objecten: gevels, muren, bij mensen thuis en op schepen zelfs. Hij werkte er in het kader van het project Noordereiland Tekeningen. Tijdens het maken van de tekeningen sprak hij diverse bewoners, die nieuwsgierig waren, zich over het werk verwonderden en mooie verhalen te vertellen hadden. “Soms zijn mensen argwanend, snappen ze mijn werk niet. Maar vaak ook ontstaat er een mooi gesprek. Over vroeger, over de scheepvaart, of over het gebouw waar ik op teken. Dit was ook een van de doelstellingen van het project: in gesprek komen met bewoners en passanten”. Die ontmoetingen tekende hij op in een drietal e-books, die te vinden zijn op de website van Murals Inc.
Krijttekeningen zijn natuurlijk niet permanent, ze worden geteisterd door regen en wind. Op donderdag 2 december organiseerde Murals Inc. daarom een ‘schemerwandeling’ langs de tekeningen die nog (deels) behouden zijn. Bart Lodewijks wandelde mee om te vertellen over de ontstaansgeschiedenis ervan.

Bewoonster van de Koopvaardijhof Bep van Muilekom beschreef het werk van Lodewijks treffend:
“Het Noordereiland ligt midden in de Maas, tussen het noorden en het zuiden van Rotterdam. Het heeft de vorm van een motorschip. Bart Lodewijks trekt in coronatijd van de west- naar het oostpunt en tekent met krijt op kademuren en kajuiten, stalen buizen, utilitaire gebouwtjes en woonhuizen. Voortgestuwd door zijn werkdrift grift hij zijn lijnen op weerbarstige materie. Dichtregels zonder tekst. In drie delen doet hij op poëtische wijze verslag van het leven dat hij aantreft op het eiland. Zijn aanwezigheid als verstekeling roept vragen en verhalen op bij bewoners. Momentopnamen van vertrouwen en wantrouwen. Regen en wind wissen zijn sporen weg, maar het eiland en zijn bewoners zijn voorgoed ingebed in de ene grote tekening die Bart Lodewijks in de wereld aanbrengt. Een teken dat even oplicht en haar bewoonbaar maakt.”

Uit de krant