Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong op het Coloured Mindplein.
Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong op het Coloured Mindplein.

Na een vrolijke metamorfose wacht het Coloured Mindplein nu op wat meer aandacht van de gemeente

Algemeen 1.476 keer gelezen

Rotterdam - Het Coloured Mindplein in het Nieuwe Westen heeft deze zomer een metamorfose ondergaan. Op initiatief van Stichting Opperclaes ziet het plein er nu super vrolijk uit, want het plein van 2500 vierkante meter heeft een XL-kunstwerk gekregen. Toch is het nog niet helemaal af. Het plein wacht nog op wat aandacht van de gemeente.

door Martijn Roodenberg

Opperclaes bestaat uit designer duo Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong, die al tien jaar in de wijk wonen. Ze maken vaker felgekleurd werk in de buitenruimte, ook voor andere delen van de stad. Denk aan skateobjecten die in 2019 tijdelijk bij de Peperklip lagen. Of het vrolijke basketbalcourt-kleed dat tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend van 2019 op het Afrikaanderplein lag. Bruce: “De buitenruimte is gewoon een heel mooi medium, zeker in samenwerking met de buurt en met sportprogramma’s.” 

Sociale projecten

De pleinschildering valt onder hun nieuwe project Rebound. Linda: “Na het maken van een aantal muurschilderingen, wat we vooral deden omdat het mooi was, wilden we ook iets doen wat meer betekenis had. De vraag is dan: Zitten mensen hierop te wachten en kan het ook een ander doel dienen dan alleen maar aankleding?”
Een project met een sociaal aspect moest het worden. Ze kozen het plein pal voor het Marnix Gymnasium als eerste ‘slachtoffer’. Dat grijze en onaantrekkelijke plein vonden ze maar een treurig gezicht. En er waren eigenlijk nooit mensen op te zien.

Samen met de buurt

Eerst is het duo op onderzoek uitgegaan en hebben ze onder andere een startsubsidie aangevraagd bij Citylab010 voor het opknappen van het plein. Uit hun onderzoek bleek dat er voor jongeren niet veel is in de wijk. Er is weinig verenigingsleven en er zijn weinig plekken waar de jeugd naartoe kan. Dus wilde ze niet zomaar iets maken, maar het met de buurt tot stand laten komen; in samenwerking met bewoners en scholieren van het Marnix Gymnasium. Het project kreeg dus een drie dubbele functie: het is van en voor de wijk, is voor jongeren en sport en het is kunst in de openbare ruimte. 

Als onderdeel van project Reboundzijn met Panna Knockout, 3X3 Unites en Concrete Lions leadership programma’s opgestart voor getalenteerde en enthousiaste jongeren uit de wijk. Veel mensen in deze wijk hebben niet de middelen om jongeren naar een sportclub te brengen of voor spullen te zorgen. Het is de bedoeling dat door deze programma’s jongeren en mensen zich betrokken gaan voelen bij het plein, en het echt als hun plek gaan zien. In de programma’s gaat het veel over normen en waarden en respect voor elkaar, onder andere door middel van sport. 

Nog niet klaar

“Het plein is eigenlijk nog niet af”, vertelt Linda. Hun bijdrage is bijna klaar. De palen en backboards moeten nog, daarnaast wacht het plein op een beetje aandacht van de gemeente. “We hopen heel erg dat de Duimdrop-container kan blijven, maar dat staat op losse schroeven. Het is echter zo belangrijk dat mensen ergens terecht kunnen om naar de wc te gaan, water te halen, of spullen te lenen.” Bruce: “De rest van het plein moet ook nog aangepakt, er is bijvoorbeeld ook een verwaarloosd speelterrein met bankjes waarop niet te zitten is. En de lampen gaan niet aan.”

Volgens het duo is het belangrijk dat de gemeente laat zien dat dit stuk van Rotterdam ook de moeite waard is. Het centrum is heel mooi geworden en dat is ook het visitekaartje van de stad. “Wij hebben zelf dit project gekozen, we zijn niet gevraagd. Als wij dit niet hadden gedaan zag het er nog steeds zo kaal uit.”

Achteraf bleek dat veel mensen een kunstgras voetbalveldje hadden gewild. Die mensen voelen zich nu niet gehoord. “Veel mensen hadden het idee dat wij geld hebben gekregen en hun plein hebben aangepakt, maar wij gaan alleen over het (kunst)project, niet over het hele plein.”

In de lente van 2022 wil het duo graag een officiële opening doen, waarbij ze het plein teruggeven aan de wijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant