Daniël de Groot geeft les in de zaal van Unity99, de sportschool van zijn eerste trainer, Patrick van Daalen. Foto: Emile Hilgers
Daniël de Groot geeft les in de zaal van Unity99, de sportschool van zijn eerste trainer, Patrick van Daalen. Foto: Emile Hilgers

Kampioen Daniël de Groot wil BJJ naar hoger niveau tillen

Algemeen 1.330 keer gelezen

Rotterdam – Europees en Braziliaans grapplingkampioen Daniël de Groot geeft sinds kort ook Brazilian Jiu Jitsu-lessen aan jeugd. Hij doet dat bij Checkmat BJJ Rotterdam, een nieuwe vereniging die hij samen met Unity99-directeur Patrick van Daalen heeft opgericht. “Kinderen leren supersnel en hebben geen angst”, heeft hij ervaren in de eerste lessen. “Zeker de kids hier, meester Patrick heeft hen goed opgevoed.”

Door Emile Hilgers

Zelf was hij zes jaar toen hij bij ‘meester Patrick’ zijn eerste pestkop-trainingen kreeg. Inmiddels is De Groot twintig jaar ouder en een ervaren BJJ- en grapplinginstructeur. Sinds 2015 geeft hij les aan studenten bij Erasmus Sport en sinds vorig jaar bij Unity99 in Zevenkamp. “Ik wil de sport in ons land naar een hoger niveau tillen, zoals meester Patrick dat met karate heeft gedaan. Samen hebben we Checkmat BJJ Rotterdam opgericht, aangesloten bij de internationale organisatie die in Nederland al een Academy had in Amsterdam.”

Gevraagd naar een uitleg over zijn favoriete sport, zegt De Groot: “Ik zeg altijd: Brazilian Jiu Jitsu is een beetje als judo, maar dan meer op de grond. We doen het met pak en zonder pak. Zonder pak heet het grappling no-gi. Dat is zonder slaan en schoppen, met voornamelijk grondgevechten. Daarbij is het de kunst om fysiek overwicht te krijgen over de tegenstander totdat deze opgeeft. Het ziet er misschien niet zo dynamisch en minder snel uit omdat het op de grond is, maar kenners weten dat er ontzettend veel technieken mogelijk zijn. Elke partij word je opnieuw uitgedaagd om te bedenken welke actie op dat moment de beste is.”

“Wat mij toen aantrok, en wat mij nog steeds bij deze sport houdt, is dat het zo complex is”, vervolgt De Groot. “Je kunt het een beetje vergelijken met schaken. Vandaar ook die naam Checkmat. Je moet vooruit kunnen denken. Je tegenstander bij schaken kan verschillende zetten doen, waar jij dan op verschillende manier op kan reageren. Bij Brazilian Jiu Jitsu en grappling is dat ook zo. Je reageert niet alleen op de laatste actie, maar denkt ook al na op de scenario’s die daarop kunnen volgen.”

Zelf traint de blonde grapplingspecialist vrijwel dagelijks om als wedstrijdsporter fit te blijven en nieuwe technieken te leren. Zijn Europese en Braziliaanse titel kan hij niet meer verdedigen omdat hij inmiddels een gradatie hoger vecht. Het doel nu is kwalificatie voor de ADCC 2022, de Abu Dhabi Combat Club Championships. Dat is een toernooi dat voor BJJ-vechters een soort Olympische Spelen is. Op het eerste Europese kwalificatietoernooi werd hij vierde, maar alleen de winnaar verdient een ticket. Komend voorjaar is er nog een tweede kwalificatietoernooi in Moldavië.

Wat de droom is van De Groot in zijn maatschappelijke carrière? “Een eigen sportschool in Rotterdam”, antwoordt hij. “Meester Patrick weet ervan,” haast hij zich daar aan toe te voegen, “en we blijven dan samenwerken. Dit is voor mij een mooie tussenstop. Ik leer heel veel van het lesgeven aan kinderen. Trouwens, meester Patrick is ook super goed bezig met Brazilian Jiu Jitsu. Laatst heeft hij twee toernooien gewonnen. Het is de bedoeling dat hij ook les gaat geven. En hij doet mee aan een trainingskamp met mijn Braziliaanse trainer, Thiago Abreu, volgende week bij Unity99.”        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant