Dick Oskamp bij achtergebleven decorstukken in Theater 't Kapelletje.
Dick Oskamp bij achtergebleven decorstukken in Theater 't Kapelletje.

Theater ‘t Kapelletje is er nog en wil een hele hoop

Algemeen 1.233 keer gelezen

ROTTERDAM - Het scheelde maar een haar of Theater ‘t Kapelletje had de coronasluiting niet overleefd. Maar het theater is begonnen aan een nieuw seizoen en iedereen heeft er zin in. De komende tijd staan er wat meer eigen producties op de agenda dan normaal, maar de aanvragen stromen weer binnen. Onder andere het de allereerste Poppentheaterdagen van Rotterdam staan op het programma.

door Nynke Vermaat

“In december hadden we kunnen opdoeken”, vertelt Dick Oskamp, beheerder bij het theater, “maar door snel handelen van de gemeente konden we de boel toch overeind houden.” Het kleine theater, met de ingang in een steegje tussen de Schiekade en de Van der Sluysstraat, kan weer vooruit kijken. Ook al moeten ze het nog eventjes doen met maximaal 30 man publiek, in plaats van 89.

Voor amateur en professionals

‘T Kapelletje is er voor amateurpodiumkunst. Iedereen die iets gemaakt heeft kan het theater huren. Professionele techniek en licht inbegrepen. “Ik noem het altijd een niet-Rotterdams theater, want het is geen galmend betonnen blok”, grapt Oskamp. “Alles is rood, goud en pluche en er is een gezellige sfeer. Na de voorstelling kunnen mensen in de foyer terecht voor een borrel en een praatje. Dan heb je ook als de voorstelling een beetje tegenviel, toch een gezellige avond.”

Ook professionals van bijvoorbeeld Codarts en het conservatorium staan wel eens op het podium. En zaal ‘t Fundament wordt verhuurd voor vergaderingen, repetities en wat mensen maar bedenken.

Verborgen Theater

Afgelopen weekend werd het theaterseizoen traditiegetrouw geopend met Het Verborgen Theater, waarbij op verschillende plekken in het gebouw voorstellingen plaatsvinden. “Dat is gewoonlijk een explosie van mensen, zang, muziek en toneel. Een soort mierenhoop. Maar dat moest dit jaar helemaal anders vanwege die anderhalve meter. Daar hebben alle culturele locaties mee te maken.”


Dick Oskamp in de zaal van Theater ‘t Kapelletje.

Poppen en John de Winter

Komend weekend, op zaterdag 18 en zondag 19 september, is het dan eindelijk tijd voor de eerste Poppentheaterdagen van Rotterdam. Die zouden vorig jaar van start gaan, maar precies toen sloeg corona toe. Er zijn voorstellingen voor kinderen en volwassenen. 

“Mensen denken bij poppen gelijk aan kindertheater, maar er zijn veel meer versies dan poppenkast. Op zaterdag is er de voorstelling Poor thing met een professionele operazangeres en een kast die tot leven komt”, vertelt Oskamp. “Op zondag speelt John de Winter, bekend van de poppenkast op het Binnenwegplein, voor het aller aller laatst de voorstelling De woeste woning. Ik heb hem bijna gedwongen om het nog één keer te spelen. Het is voor hem een fysiek inspannende voorstelling, want hij speelt alles in zijn eentje, maar hij wordt ook een dagje ouder. Naderhand gaat het decor de prullenbak in.”

Later in september is de GedichtenSalon er weer. Daarbij doen zes dichters voordrachten uit eigen werk en ze bereiden een opdracht voor, waardoor ze allemaal ook een vers en actueel gedicht presenteren.

Voor alle ouders, opa’s en oma’s

Bovenstaande zijn allemaal eigen producties van het theater. “Toneelgroepen en koren hebben anderhalf jaar niet kunnen oefenen. Daardoor zijn er weinig voorstellingen klaar om gespeeld te worden”, legt Oskamp uit. Maar de aanvragen stromen al wel binnen. “Mensen hebben veel zin om weer te beginnen. En wij ondersteunen dat graag. Wat hier op het programma staat is misschien niet voor iedereen interessant. Maar wél voor alle ouders die hun kind op een podium kunnen zien. Of voor alle vrienden en familie van iemand die voor het eerst iets regisseert. Voor hen willen we er zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant