Boswachter Natascha Hokke (Natuurmonumenten) tijdens het uitspreken de jaarlijkse Groenrede(n). Foto: Rotterdams Milieucentrum
Boswachter Natascha Hokke (Natuurmonumenten) tijdens het uitspreken de jaarlijkse Groenrede(n). Foto: Rotterdams Milieucentrum

‘De stad is óók natuur, het platteland óók stad’

Algemeen 616 keer gelezen

Rotterdam - Na Wim Pijbes, Kees Moeliker en de Gebroeders Groen was het aan boswachter Natascha Hokke (Natuurmonumenten) ook de jaarlijkse Groenrede(n) uit te spreken in het kader van de Rotterdamse Parkenmaand. Zij deed dat zondagmiddag 5 september in het wijkpark Het Oude Westen. Na de Groenrede(n) trapte de (kersverse) wethouder buitenruimte Vincent Karremans (VVD) de 8ste Rotterdamse Parkenmaand af.

Natascha: “De stad is ook natuur, het platteland is ook van de stad. Wij, als Natuurmonumenten, zetten ons al jarenlang in voor dat platteland rondom de stad. Maar, we hebben een probleem: nog steeds komt die medestadsbewoner van mij de stad niet uit.”

Spectaculair landschap

“Wat veel mensen niet weten, is dat op weinig plekken in Europa een stad in zo’n spectaculair landschap ligt als ons eigen Rotterdam. We wonen hier in een machtige delta, waar drie grote Europese rivieren samenkomen en uitmonden in zee. De diversiteit aan natuur rond Rotterdam was tot voor kort ongekend, ook op internationaal vlak. Zeehonden zwemmen in de Nieuwe Waterweg, Voornes Duin is een van de meest biodiverse duingebieden van Nederland. Op fietsafstand heb je ten noordwesten van de stad de uitgestrekte polderlandschappen Midden-Delfland en noord-oostelijk de Krimpenerwaard. Ten zuiden van de stad vind je en voormalige eilanden als het IJsselmonde, de Hoekse Waard en natuureiland Tiengemeten, het allerlaatste echte eiland van Zuid-Westelijk Nederland.”

“Rotterdam wil een ‘resilient city’ worden. Een veerkrachtige stad, die is opgewassen tegen de wereldwijde uitdagingen van de toekomst. Het is zó nódig om die verbinding te leggen. Klimaatverandering wordt meer en meer zichtbaar en voelbaar. De hevige regenbuien van deze zomer zorgen ervoor dat de straten van Rotterdam blank staan. De hogere temperaturen én het gebrek aan afkoelingsmogelijkheden zoals zwemplassen en bomen, zorgen dat de stad een kookpunt bereikt.”

Grote druk

 ”Het landschap om de stad krijgt dus nog niet de aandacht die het verdient en staat onder grote druk. De boeren op het Rotterdams platteland hebben het moeilijk. En ook is veel van de biodiversiteit rond Rotterdam op het platteland verdwenen. Op intensief gebruikte graslanden is geen plaats meer voor bloemen, kruiden en insecten. Te weinig jonge grutto’s overleven het voorjaar. De patrijs en de veldleeuwerik hebben hun leefgebied verloren. Juist in Rotterdam is een grote en krachtige beweging ontstaan van burgers die zelf iets willen doen voor hun leefomgeving. Veel van hun initiatieven richten zich op anders omgaan met voedsel en eten. Op eerlijk eten van het eigen platteland. Neem nu bijvoorbeeld. Boer Jan-Dirk Rodenburg. Stadsherder Martin Oosthoek. Het zijn Rotterdammers. Ze wonen dan misschien in een polder, ze wonen in Rotterdam. Het is hoog tijd voor meer vraag en aanbod naar duurzame streekproducten! Zo wordt Rotterdam ook op dit punt een resilient city!”

“We mogen trots zijn op onze stad, ons land en de omliggende natuur die ongekend bijzonder en rijk is en perfect te ontdekken vanuit de binnenstad. Ook al moet je de plekjes nèt weten.”

De Groenrede(n) 2021 van Natascha Hokke (boswachter Natuurmonumenten) is hier in zijn geheel na te lezen: https://rotterdamseparken.nl/site/2021/09/06/groenreden-2021-door-natascha-hokke/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant